Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

"Per què no permetre les pràctiques professionals al Batxillerat?"

Pruebas de acceso a la universidad en la Facultad de Biología de la Universitat de Barcelona, en junio del 2019.

Pruebas de acceso a la universidad en la Facultad de Biología de la Universitat de Barcelona, en junio del 2019. / JORDI COTRINA

Els estudis de Formació Professional són pràctics, però no han d’oblidar la teoria. Ara l'FP s’organitza des de la LOGSE de l’any 1990 que inclou continguts professionalitzadors a diferents àrees de l’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) i Batxillerat -sobretot a l’àrea de Tecnologia i una posterior FP Específica a Mòduls Professionals de nivell 2 i 3 amb modificacions posteriors fent una FP més específica-. La creació de l'FP dual l’any 2012 (formació a empreses) i l'FP Bàsica amb la LOMCE l’any 2013 (Programes de Qualificació Professional Inicial per l’alumnat sense acabar l’ESO, recuperant l'FP Bàsica igual que les velles FP1 i FP2), cursos de Formació Contínua i Ocupacional, etc.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Però la creació d’una Agència Pública de Formació i Qualificació Professional no hauria de substituir l’Administració, sinó fer col·laborar centres educatius i empreses, donar flexibilitat curricular, no oferir sous baixos, augmentar hores de pràctiques, etc. I per què no recuperar la matèria d’Ensenyaments Professionals com a obligatòria i comuna pel Batxillerat -englobant una FP de Base, el Batxillerat Tècnic (dividint l’actual itinerari de Tecnologia en branques professionals, part d’això ja recollit al vell model LOGSE amb els batxillerats Administratiu i Industrial, però ampliant a especialitats com Agrària, Sanitària, Informàtica, etc.)-, o els batxillerats mixtos com el vell BUP o el Batxillerat i FP, com abans?

Potser seguir permetent les pràctiques professionals al Batxillerat amb l'assignatura d’Estada a Empresa, tornant a les pràctiques remunerades per la Generalitat i empresariat a voluntat, i poder cotitzar a la Seguretat Social? O avançar l’edat laboral a catorze anys com abans en lloc d’allargar l’edat de jubilació? Per una altra part, Germán Gullón, catedràtic de literatura espanyola, deia que caldria separar les universitats en universitats d’investigació, de docència i pràctiques de FP laborals. Diversitat d’itineraris, ja que ni un ni l’altre no han de ser el final.

Participaciones de loslectores

Másdebates