El Periódico

La aportación de los lectores

Publica una carta del lector

Necessitem parlamentaris i jutges que aprenguin a combatre la corrupció

CHEMA MOYA / AP

Imagen correspondiente al inicio del juicio al caso Gürtel.

Marta MenéndezBanyeres del Penedès

¿Qué opinas del tema de discusión? ¿Qué te parece la aportación de este usuario? Envía tu opinión para participar en el debate.

Miércoles, 13 de junio del 2018 - 07:15 h

Acostumats. És aquesta la paraula ideal que descriu com afrontem la societat espanyola el terme corrupció política? Premsa, programació televisiva i radiofònica omplen les seves graelles de notícies que tenen a veure amb aquest concepte. Ho estem fent bé?

Estudis i experiències demostren que, quan una societat arriba a alts nivells de corrupció, frau i clientelisme, s'expandeix una ombra de cinisme i menyspreu per la legalitat que fa impossible el desenvolupament i bon funcionament de les institucions. Actualment ens trobem front la situació de veure com a normal la deshonestedat de les persones que ens representen.

Creiem en el conformisme i en la solució més fàcil. Augmenta el repudi popular a polítics i empresaris corruptes, i les protestes són massives, globals i freqüents: ho són, però, des de casa, majoritàriament amb un plat a taula i fent zàping.

Necessitem parlamentaris amb pressió, policies, fiscals i jutges que facin bé la seva missió i aprenguin a combatre la corrupció i el frau. Necessitem exigència per als polítics, lleis eficaces basades en el consens, i una democràcia amb implicació, transparència institucional, millora en la representació política i en la democràcia interna dels partits.

Hem perdut l'esperança? Després de la crisi econòmica i la seva gestió, les seves conseqüències socials, però també polítiques, ens enfronten a exigències noves. La ciutadania actual és capaç d'organitzar-se des de la indignació, té visió i ja no es deixa capturar pels interessos governamentals. Arreu hi ha un enorme desig d'acabar amb els líders corruptes i reemplaçar-los per altres que no posin en dubte l'honestedat. Actuem?

Participaciones de los lectores

Rèplica a la carta 'Aguas fecales, ratas y desechos en una riera de Gavà'

Rosa M. Fernández Labella Tinenta d'alcalde - Ajuntament de Gavà

En resposta a la carta Aguas fecales, ... Seguir leyendo

Qué chula mi Barcelona de antes del 'procés'

Alberto López Jurado Castelldefels

Pesadez es la palabra de lo que está pasando en esta Catalunya que ya no reconozco. Les recuerdo, a veces, a mis amigos cómo... Seguir leyendo

Aquarius, una gran odisea de la humanidad

Gabriel López Sant Boi de Llobregat

Los miedos de los nacionalismos por la inmigración

Javier Sáez Benito Zaragoza

Nos movemos entre el golpismo y el Estado totalitario, el robo y la traición, el supremaci... Seguir leyendo

"Li vaig dir a un responsable d'Òmnium que a la meva escola no s'adoctrinava"

Manuel Moreno Hernández Castelldefels

No todos somos adictos a la telebasura: mi enfado al verme obligado a ver 'Supervivientes'

Joan Sada Vidal Barcelona

Florentino ha hecho del Madrid un lugar para satisfacer su ego personal

Antonio Pujol Armenteros Barcelona

No hay duda de que, en el ejercicio de su libertad, Lopetegui puede y debe velar por sus intereses personales, tomando las decisiones opor... Seguir leyendo

Pedro Sánchez y los suyos han dejado al Govern como una antigualla

Fernando Gruber Madrid

"És un miracle que tanta desesperança no hagi enfonsat l'Aquarius"

Marta Mato Santa Coloma de Farners

La foscor del capvespre es cenyeix sobre el Mediterrani i de sobte, d'una manera gairebé violenta, s'encenen els focus de coberta. El seu estrèpit il·lumina les care... Seguir leyendo