Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

La necessitat d'acostar la recerca científica a la ciutadania

Una fotografía de archivo del laboratorio del departamento de Digestivo del Vall d’Hebron Institut de Recerca, VHIR.

Una fotografía de archivo del laboratorio del departamento de Digestivo del Vall d’Hebron Institut de Recerca, VHIR.

Sovint ens preguntem què fan els científics o què es fa a un laboratori de recerca, per exemple. És un món que queda lluny de la majoria de la societat perquè els fruits que dona no tenen un ús material immediat. De recerca, n'hi ha de molts tipus: des de la que escoltem als mitjans periòdicament sobre possibles cures de malalties fins a recerca bàsica, amb una difícil aplicabilitat immediata, però que és el pilar d'investigacions posteriors. I tota és molt important per poder crear coneixement.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

El problema que ens trobem és que costa explicar, amb paraula senzilles, quina recerca es fa i quins beneficis aporta a la societat. Durant molts anys, s'ha pensat que el lloc de la ciència era als laboratoris i la divulgació científica sempre havia quedat en segon terme. Des de fa un temps, però, aquesta visió ha canviat i cada cop més hi ha més iniciatives creades amb l'objectiu de divulgar la ciència.

La iniciativa la Setmana de la Ciència, que acabà el passat diumenge 18 de novembre, treballa en la direcció d'acostar la recerca a tota la ciutadania. És important que allò que es fa al laboratori pugui ser explicat a la societat. Sense crear falses esperances, sense necessitat d'utilitzar paraules molt tècniques però amb l'objectiu de garantir que tots els avenços puguin ser ben rebuts per la societat. Així doncs, que els actes de la Setmana de la Ciència tinguin les sales ben plenes per fer arribar la ciència que es fa a Catalunya, que n'és molta, a l'indret més remot.

Participaciones de loslectores

Másdebates