Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

El Museu Clarà ha de tornar a obrir

El que és considerat el més gran escultor del Noucentisme, Josep Clarà (Olot,1878 - Barcelona, 1958) i la seva germana i hereva, Carme Clarà, van fer hereu universal del seu llegat a l'Ajuntament de Barcelona.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

L'any 1964 es féu efectiva la donació de la casa de l'escultor, que estava ubicada al barri de les Tres Torres, juntament amb el taller i el jardí que l'envoltava. El llegat també incloïa prop de 800 escultures (els seus guixos i obres de marbre i altres materials), prop de 10.000 dibuixos propis, la seva col·lecció de pintures formada per obres d'artistes contemporanis i amics i la seva biblioteca personal.

El llegat es va donar amb l'encàrrec i la condició de crear un museu. El museu va ser solemnement inaugurat per l'alcalde Josep Maria de Porcioles el 1969. Posteriorment, el 1995 l'Ajuntament de Barcelona va tancar i desmantellar el museu amb el propòsit de vendre's l'edifici. En aquella època l'alcalde era Pasqual Maragall i Oriol Bohigas n'era el regidor cultural.

El tancament del museu va tenir un ampli ressò social, van aparèixer comentaris crítics a la premsa, amb l'oposició de la Junta de Museus de Catalunya i de personalitats del món de la cultura. Als pocs mesos d'anunciar-se el tancament es va crear l'Associació d'Amics del Museu Clarà, per reivindicar la reobertura del museu i impedir la dispersió de les seves col·leccions.

També l'Associació Catalana de Crítics d'Art van demanar mantenir la col·lecció i la reobertura del museu. Per intentar reduir les crítiques, l'Ajuntament de Barcelona va argumentar que l'interès per Clarà «havia arribat massa tard a la ciutat». Fins i tot es van realitzar dues manifestacions de centenars de ciutadans que demanaven que no es tanqués el museu.

Finalment, l'any 2010, l'Ajuntament de Barcelona -amb Joan Clos com alcalde i essent regidor de Cultura Ferran Mascarell- en comptes de reobrir el museu, van rehabilitar l'edifici... com a biblioteca de barri!

En l'àmbit de la Cultura, l'Ajuntament de Barcelona és un imparable i abracadabant barret de rialles...

 

Participaciones de loslectores

Másdebates