Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

"El mite de la llibertat d'expressió artística"

L. H. O. O. Q. (La Gioconda con bigotes, Marcel Duchamp)

L. H. O. O. Q. (La Gioconda con bigotes, Marcel Duchamp)

El famós quadre de Marcel Duchamp 'Nu descendant l’escalier n. 2' formà part de l'exposició organitzada per Rafael Dalmau a la seva galeria de la Portaferrissa. La crítica va carregar amb ferotgia contra el “monstruós” quadre de Duchamp, que un any després, el 1913, causaria sensació al cèlebre Armory Show de Nova York, la primera gran mostra d'art europeu d'avantguarda als Estats Units.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Avui és presentat per la crítica especialitzada com un dels quadres fonamentals del segle XX. Després, Duchamp encara anà més enllà amb l'urinari, el 'ready made' que, en gran manera, ha configurat la 'llibertat' de l'art contemporani, que ha esdevingut una inescrutable caixa de sorpreses. És per això que els directius dels museus d'art contemporani demanen al públic -majorment ensopit i desorientat- que intervingui en els 'happenings' que s'hi organitzen.

Finalment, en aquests museus les arts figuratives pròpies de la civilització europea hi són sistemàticament proscrites, ignorades i, en el millor dels casos ridiculitzades. La llibertat d'expressió artística, ai! no va més enllà de ser un mite oficialitzat pels polítics de la contemporaneïtat...

,

Participaciones de loslectores

Másdebates