Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Cal un pacte d'Estat que reconegui els drets històrics de Catalunya

Manifestación por la independencia en la Diagonal

Manifestación por la independencia en la Diagonal / LLUIS GENE (EFE)

Per aconseguir desencallar el greu contenciós entre Catalunya i Espanya, Catalunya ha de fer alguna proposta per aconseguir un pacte d'Estat que permeti un nou encaix de Catalunya a Espanya i que reflecteixi clarament la plurinacionalitat de l'Estat espanyol. Lògicament, aquest pacte, a més de satisfer a la majoria de la societat catalana, ha de poder ser assumit per Espanya.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Com que la Constitució no reconeix el dret a l'autoderminació, i Europa no intervindrà en aquest sentit, penso que és més possibilista reclamar el reconeixement dels nostres drets històrics plasmats a les Constitucions Catalanes i que vam perdre per dret de conquesta amb el Decret de Nova Planta.

Segons Miguel Herrero de Miñón, aquets drets, que son anteriors a la pròpia Constitució i que suposen acceptar que històricament Espanya es va formar d'una manera confederal, queden emparats per la disposició addicional primera de la Constitució que va permetre que els estatuts basc i navarrès recollissin els principals trets del seus règims forals tradicionals. Segons Herrero de Miñón, aquesta disposició pot emparar també el reconeixement dels drets històrics de Catalunya (i, si fos necessari, es podria modificar i ampliar-la expressament a Catalunya). Aquesta interpretació, junt amb la derogació del decret de Nova Planta, permetria donar continuïtat històrica a les Constitucions Catalanes (que substituirien l'actual Estatut), reconèixer Catalunya com a nació, dotar-la d'hisenda pròpia i traspassar i blindar per llei algunes de les competències exclusives de l'Estat.

Crec que una proposta d'aquest tipus, junt amb una amnistia pels presos i exiliats independentistes, podria ajudar a aquest propòsit ja que té diverses coses a favor: és una proposta ambiciosa i compatible amb la Constitució i amb una base històrica i un component emocional molt gran. I el més important, crec que podria rebre un ampli suport de la societat catalana (des de l'independentisme mes pragmàtic fins a l'unionisme moderat).

Participaciones de loslectores

Másdebates