Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

"Les restes de la vil.la romana dels Tolegassos, a Viladamat, en estat lamentable"

Ruinas del interior de Empúries

Ruinas del interior de Empúries / FERRÀN SENDRA (Acn)

A Catalunya tenim la sort d’haver heretat un patrimoni envejable de persones i cultures que durant els segles s’han establert. Que aquest patrimoni s’ha de preservar per saber d’on venim segur que tots estarem d’acord, i que els municipis tenen, no només obligacions legals, sinó també morals per a la seva preservació, també.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Hem de considerar com un privilegi que en un terme hi hagi un jaciment que provi l’antiguetat dels avantpassats que ja el van habitar atès que mostren el nostres origens i d’on venim. Si el temps ha respectat les troballes mentre eren sepultades per segles de sediments, un cop trobades, excavades, analitzades, i extretes les conclusions d‘aquestes, tenim l’obligació com a societat, de conservar aquests testimonis del passat.

Tot això ve per l’estat lamentable en què es troben les restes de la vil.la romana dels Tolegassos, a Viladamat, prop d’Empúries, porta d’entrada de la cultura clásica, grega i romana, i un dels primers establiments agrícoles romans. L’estat del jaciment és de deixadesa, oblit, menyspreu, desatenció, desidia i desinterès, per part de les autoritats corresponents, més enllà que les restes puguin estar en un terreny privat.

Desprès de dos anys en que vaig informar del lamentable estat, potencialment irreversible, el resultat és nul. Patèticament, la resposta local és inexistent i vaig comunicar el lamentable estat a una associació de protección del patrimoni, que ho va incloure després del corresponent informe a la seva la llista roja de patrimoni en perill de desaparició. Actualment, l’estat continua sent lamentable.

Les autoritats locals han deixat que un dels seus actius culturals i patrimonials, que surt a totes les descripcions del municipi a la xarxa, estigui ara mateix ple d’herbes, arbusts, i arbres que arrelen i malmeten, i ni tan sols deixen veure les restes, que només fa uns anys eren a la vista. Si encara tot es pot agreujar més, aquesta vil.la és la que dona nom a la població, fet que sembla oblidat pels responsables municipals.

Participaciones de loslectores

Másdebates