Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

"Halloween i altres horterades importades"

Tradicional calabaza de Halloween.

Tradicional calabaza de Halloween.

Trobo genial conservar/celebrar les tradicions. El que no veig bé és 'importar' 'horterades' del paradigma de país que en diuen el més avançat del món (i el més atrotinat). Sort que sembla que li resten quatre telediaris. Quan ell estossega, nosaltres emmalaltim.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Malgrat tots els pesars derivats del malson pandèmic que vivim, veig adient parlar de Halloween i explicar-ne l'entrellat. És un mot d'origen celta, per a celebrar la fi de l'estiu i les collites irlandeses. No cal cercar-hi rerefons religiosos lligats a Tots Sants o a Difunts. L'entrocament inicial és pagà i s'arrela en un antic festival de la cultura celta ('Samhain'). Es duia a terme en encetar el seu any nou, coincident amb el solstici de la tardor. Aquella nit, els esperits dels difunts reapareixien i es duien a terme ritus sagrats per a comunicar-s'hi. Per això no és d'estranyar la presència de llànties, per il·luminar-los el camí. Una mica en línia amb el foc de la Nit de Sant Joan i la 'Flama del Canigó'.

El fet de situar-lo als EUA s'explica arran la forta emigració irlandesa cap allí, provocada per la famosa''Irish Potato Famine', entre 1845 i 1849. Són la segona ètnia estrangera més important allí, després dels alemanys. Personalment la celebració m'interessa ben poc o no gens. Ens deixem portar per un histrionisme kafkià. Com trobo patètics els 'comiats de solteria' pel carrer. A la Roma antiga, per distreure el personal, li muntaven curses de quadrigues, combats de gladiadors i lleons o altres espècimens.

Al país de la pell de brau, ments febroses volen conservar la reminiscència del que en diuen 'la fiesta nacional'. Amb el greuge de vendre-ho com a cultura popular. La tria d'aquests dos exemples -juntament amb Halloween- palesa el meu 'ni fred ni calor' envers la castanyada, la festa de les bruixes 'and so on'. M'encanten els panellets amb una copeta de moscatell. De la resta, no en vull saber res

Participaciones de loslectores

Másdebates