Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Carta d'una lectora: "Genis matemàtics exclosos de les universitats catalanes"

Fórmulas matemáticas en una pizarra

Fórmulas matemáticas en una pizarra

Fa uns dies va aparèixer una notícia a la premsa: 'Tres cracs de la informàtica'. Per primera vegada, un equip format per tres noies guanyava la competició HP Codewars Spain. Hi havia els millors programadors espanyols preuniversitaris. Els èxits d'aquestes noies són espectaculars: totes tres representaran Espanya en l'edició del 2023 de l'Olimpíada Europea Femenina de Suècia, han aconseguit els dos premis a les millors classificades de l'Olimpíada Informàtica Espanyola (mixta) i dues medalles de plata a l'Olimpíada Informàtica Catalana, també mixta. En anys anteriors ja van obtenir medalles en l'Olimpíada Femenina Europea i en l'Olimpíada mixta Catalana. A més, són les úniques noies de Catalunya que han obtingut premi en les proves Cangur de 2n de Batxillerat. Es pot dir que ja són referents per a les generacions de noies més joves que tinguin interès en la programació.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Com cada any, arriba el moment en què els alumnes de segon de Batxillerat han d'escollir carrera. Qui més qui menys, tots estan neguitosos per veure si assoliran o no la nota de tall prevista. Les tres voldrien optar per Matemàtiques o Enginyeria de Dades. Però a alguna d'elles, les notes del batxillerat LOMCE no li permeten cap d'aquestes opcions. Per entrar en aquestes carreres cal una mitjana propera al 13 sobre 14. Aquesta situació es deu, principalment, a la manca de places ofertes.

Hi ha unes 200-300 places disponibles per a la carrera de Matemàtiques a Catalunya, en comparació amb les 10.000 places ofertes per a carreres relacionades amb l'economia, per exemple. Això, juntament amb el prestigi creixent de la carrera de Matemàtiques i la seva demanda per part de les empreses, ha portat a una situació en la qual els matemàtics són escassos i molt buscats, amb bons salaris assegurats. Ara falten docents matemàtics a la secundària, però en un futur pròxim en faltaran també a les universitats. A més a més, s'ha creat un problema, ja que hi ha alumnes amb un talent matemàtic extraordinari que no poden accedir a la carrera a causa de la nota de tall. Són alumnes premiats a les Olimpíades de Matemàtiques, competició coneguda per ser particularment difícil i selectiva. Els seus participants són considerats alguns dels joves matemàtics més talentosos del món. Els guanyadors de l’olimpiada matemàtica catalana. Entre ells, també hi ha els guanyadors de l’olimpiada espanyola i medallistes internacionals. No tenen garantit l’ingrés a matemàtiques. El curs passat, una part de l'equip Olímpic Matemàtic català no va poder fer Matemàtiques. I aquest any podria passar el mateix amb estudiants que ja tenen medalles internacionals.

El mecanisme de selecció actual té diversos problemes que generen desigualtats: Un d'ells és la manca de coherència en la manera d'avaluar en les diferents escoles i instituts. El segon és la inflació meteòrica de les mitjanes de batxillerat en els últims anys, sobretot des del confinament, que ha portat a un augment en el nombre d'alumnes amb notes elevades. Finalment, la baixada de nivell en les proves de selectivitat tampoc ajuda, amb molts alumnes obtenint un 10 en les proves específiques. Hi ha molts alumnes amb molt bones notes que es disputen unes poques places, i sovint depenen de poques dècimes per aconseguir-les. La nota de batxillerat és determinant, i la inflació de notes a les escoles ha agreujat el problema.

Podem permetre que alumnes amb un talent extraordinari no puguin fer matemàtiques? I que noies amb capacitat i interès no accedeixin a carreres on són absolutament infrarepresentades? Caldria ampliar l'oferta de matemàtiques amb urgència. I es podria plantejar fer una prova de capacitats com passa amb altres disciplines, com l'Educació Física, les Belles Arts o la Música. Però mentre això no passi, hi ha solucions que es podrien implementar immediatament: Ara mateix hi ha un 3% de places reservades als esportistes d'elit en totes les universitats. Els matemàtics (i altres atletes científics) no podrien optar també a aquestes places? Les carreres on hi ha un percentatge de noies inferior al 20 o 25% no podrien fer discriminació positiva per elevar el percentatge femení i reservar una quota per les noies? Potser, amb petites accions com aquestes, farem petits passos cap a una societat més justa i igualitària

Participaciones de loslectores

Másdebates