Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

"Europa, no tornin a abandonar-nos com el 1945"

La aprobación de la Constitución fue uno de los hitos de la transición.

La aprobación de la Constitución fue uno de los hitos de la transición. / ARCHIVO

Escolta Europa, això és Espanya. Vostès van creure que havia canviat amb la mort de Franco, que la Transició va ser modèlica i que els espanyols, el 20-N del 1975, vam veure la llum i ens vam convertir a la religió de la llibertat i la democràcia.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Comprenc la seva decepció en comprovar que no va ser així; han hagut de venir a veure el Valle de los Caídos perquè no es creien que tinguéssim un monument al dictador que va trair al país i la  bandera i que va assassinar als seus ciutadans durant 40 anys.

Intueixo la seva perplexitat perquè el franquisme segueix viu en institucions com la Justícia, que encara empresona per motius polítics o d'opinió; en les FFSS, que segueixen essent repressives; o en  l'Església, que encara beneeix la matança sobre la que s'aixecà el règim.

Vostès van confiar en la legalitat del canvi, però aquest es basava només en els desitjos del dictador; per això les lleis es van fer tapant les irregularitats, començant per Juan Carlos I, que va ser nomenat rei sense tenir legitimitat per ser-ho, ja que la tenia el seu pare, Don Juan.

Entenc la seva alarma perquè, en entrar a la UE, van voler ajudar-nos a modernitzar el país, i 35 anys després ens hem gastat els estalvis de mitja Europa en obres inútils, però seguim amb el mateix retard i amb la corrupció de sempre.

Ara ja saben que hem fet un país d'aparador, amb cartró pedra i cel·lofana que, com tots els decorats gastats, no resisteix més pedaços i cal canviar-lo, a ser possible per alguna cosa que aquesta vegada decideixin els espanyols.

No tornin a abandonar-nos com el 1945. És hora de que ens exigeixin canvis, que supervisin les deficiències del règim del 78 i que millorin la nostra llibertat i democràcia; en definitiva, que es decideixin a posar ordre en aquest racó d'Europa.

Participaciones de loslectores

Másdebates