Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Espanya no és franquista, l'Estat, sí

Agentes policiales, con un herido del 1 de octubre del 2017.

Agentes policiales, con un herido del 1 de octubre del 2017. / VICENS FORNER

En el debat sobre el procés català se'ns acusa els independentistes d'assegurar que tota Espanya és franquista, la qual cosa és falsa.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

La prova que Espanya no és franquista és que a Franco li va costar tres anys de guerra i més de mig milió de morts instaurar la seva dictadura, que només va poder mantenir reprimint i assassinant durant 40 anys.

Una altra cosa és que l'aparell creat pel franquisme segueix viu i controlant l'Estat després d'una transició en què, sota el xantatge d'un nou cop militar, s'assegurava la continuïtat gràcies a la Constitució i la Corona.

Descartat que el país sigui franquista, cal preguntar-se si és la democràcia moderna i madura que pretenen fer-nos creure precisament els hereus i còmplices del dictador.

Per començar, la virtut més gran de la democràcia no és la capacitat de triar als seus líders, sinó la de fer-los fora quan convingui, però a la Corona no se la pot fer fora.

La democràcia suposa respecte a les lleis, a totes. Aquest Estat, que va legitimar un règim il·lícit, s'ha saltat tots els tractats internacionals signats que no li són favorables i ha vulnerat les seves pròpies lleis orgàniques, com els dos últims estatuts catalans.

Les democràcies solucionen els seus problemes parlant i escoltant a la gent, així ho han fet el Canadà amb el Quebec o Anglaterra amb Escòcia. En canvi, Espanya ha demonitzat els referèndums -després de despenalitzar-los-, ha reprimit, prohibit i empresonat.

En democràcia es respecta la sobirania popular expressada a les urnes. Aquí s'alteren sistemàticament els resultats electorals amb pactes indecents i ara els jutges impedeixen que els càrrecs electes incòmodes puguin representar als seus votants.

Espanya no és franquista, però, és una democràcia?

Participaciones de loslectores

Másdebates