Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Es podrien crear centres de 'co-schooling' a cada barri per fer ensenyament 'on line'

José Ramón Albiach, profesor de castellano y de informática en Primaria, imparte una clase desde su casa vía ’on line’, el 6 de mayo.

José Ramón Albiach, profesor de castellano y de informática en Primaria, imparte una clase desde su casa vía ’on line’, el 6 de mayo. / JORDI COTRINA

Gabriel Picó Benet

La crisi sanitària ha accelerat la transició al 'teletreball' i, quan poguem moure'ns amb més llibertat, s'acabaran de consolidar els anomenats centres de 'coworking' (a veure si els senyors de l'IEC troben una traducció al català, que ja toca). Moltes feines i empreses transformen els seus models de treball de forma que no sigui tant necessària la presència en un determinat espai físic per treballar.

Entretodos

En canvi, la preocupació per al proper curs és la manca d'espai en aquests centres per afrontar un futur immediat amb les noves exigències sanitàries. La formació a distància té les seves limitacions i, la convivència amb els companys d'estudis és un element insustituible de l'ensenyament. A part dels problemes de conciliació per a les famílies.

Doncs bé. Per què no pensem en crear centres de 'coschooling' (més feina per a l'IEC!) a tots els barris i poblacions, en lloc de fer despesa en ampliacions dels centres actuals? Serien locals en que alumnes de diferents centres d'ensenyament, edats i modalitats passarien part del seu temps escolar, rebent ensenyament en format 'on line', fent tasques individuals o a l'esbarjo i/o dinar quan toqui. Per descomptat, aquests centres serien gestionats per mestres i personal docent que els donarien suport tot i que no serien els mestres 'titulars'. La única cosa en comú que tindrien els alumnes seria la proximitat de la vivenda. Com a moltes escoles rurals, vaja.

Els centres educatius programarien classes presencials 'per torns'. Els alumnes alternarien dies o franges horàries a l'escola/institut i al centre 'de barri' de forma que es respectés la famosa distància social a un lloc i l'altre

S'haurien d'adaptar els programes, materials i els equips docents, però és possible. Els barris d'arreu de Catalunya són plens de locals comercials desocupats. L'espai per aquests nous equipaments ja existeix. Els alumnes tindrien el doble de companys d'estudis i igualtat de medis per poder rebre ensenyament a distància.

Participaciones de loslectores

Másdebates