Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

"És imprescindible assolir un pacte polític d'autogovern a Catalunya que garanteixi la convivència"

Pedro Sánchez y Quim Torra, en su encuentro el pasado 20 de diciembre.

Pedro Sánchez y Quim Torra, en su encuentro el pasado 20 de diciembre. / MANU FERNÁNDEZ (AP)

L'actitud política de l'actual govern socialista en relació al conflicte català ha experimentat un gir qualitatiu substancial en contrast amb la postura del govern del Partit Popular. L'executiu de Pedro Sánchez ha reconegut de forma explícita l'existència d'un greu problema polític a Catalunya que requereix una resposta política i grans dosis de diàleg.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Però malgrat la existència de la voluntat de fer política, l'executiu central no pot ni està en condicions d'atendre les exigències independentistes de mesures immediates en  relació als presos i a una sortida política al conflicte basada en l'autodeterminació. L'actual govern central ha sorgit d'una situació excepcional i no compta amb un suport parlamentari sòlid. La seva situació política és feble i precària. D'altre banda, Pedro Sánchez està patint l'assetjament de PP i C's, en bona part sustentat pel conflicte de Catalunya.

Així mateix, els nefastos resultats electorals obtinguts pel socialistes a Andalusia no són aliens a la postura conciliadora adoptada pel govern espanyol en relació a aquest conflicte. En contrast amb aquest plantejament, PP i C's estan  instal·lats en un catastrofisme i un llenguatge hiperbòlic per descriure la realitat a Catalunya, que arriba a cotes d'un paroxisme que provocaria hilaritat si no fos per la gravetat del que transmet a la ciutadania espanyola. Les seves continues apel·lacions a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució sense fonaments consistents pretenen erosionar el govern Sánchez i captar vots despertant emocions negatives.

Tanmateix, no es pot obviar que el grau  d'agressivitat d'aquesta ofensiva política a costa de Catalunya es nodreix d'arguments facilitats pel discurs de confrontació del sector més dogmàtic de l'independentisme, que exigeix la culminació del procés cap a la independència basant-se en un mandat democràtic  inexistent i que mostra comprensió amb certes accions dels grups més radicals que en res ajuden al propi moviment independentista i reforcen als apòstols del 155.

S'hauria d'imposar la sensatesa. Totes les forces polítiques i els representants de la societat civil haurien de fer aportacions constructives i treballar per trobar una fórmula que posi fi al conflicte, en lloc d'utilitzar-lo de forma irresponsable com a arma  política. És imprescindible assolir un pacte polític d'autogovern a  Catalunya que garanteixi la convivència i que estigui basat en el respecte a la pluralitat, en el reconeixement de tots els sentiments nacionals i que plantegi una sortida per als presos.

En aquests  moments, la convivència està violentada per aquesta mena de connivència entre oposats basada en el com pitjor, millor. A aquesta mena de 'conxorxa dels necis', cal oposar-hi l'entesa dels sensats.

Participaciones de loslectores

Másdebates