Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.
"A les empreses no hi ha protocols que vetllin per la prevenció de la salut mental"

Trabajadores en una empresa de Barcelona. / Ricard Cugat
Xavier Cruzado
En moltes empreses, l’abús de poder no sempre ve de dalt sinó de càrrecs intermedis que operen amb impunitat. Sovint amb trets narcisistes o psicopàtics, actuen amb fredor i calculen a qui atacar: generalment, el treballador més eficient, responsable i compromès. La seva estratègia consisteix a destruir emocionalment l’altre per consolidar el seu propi lloc.
Entretodos
Aquest abús sistemàtic no és visible als informes anuals ni surt als PowerPoint de Recursos Humans, però genera efectes devastadors. El més greu i estès: el 'burn out', reconegut per l’OMS com a fenomen associat a l’estrès crònic laboral. Però en comptes d’abordar-lo, les empreses l’oculten, el disfressen o directament el neguen. Parlar-ne és tabú.
Mentrestant, milers de professionals pateixen en silenci, arraconats per l’esgotament mental, la tristesa, la pèrdua d’autoestima o fins i tot l’ansietat severa. Molts acaben marxant, sentint-se culpables o dèbils. Però no ho són. Són víctimes d’un entorn tòxic i permissiu.
Els agressors no pateixen conseqüències. Al contrari: sovint són premiats o blindats. L’empresa ho permet. I l’Administració hi gira la cara. No hi ha protocols reals, ni inspeccions serioses, ni cap cultura preventiva que protegeixi la salut mental dels treballadors.
Aquest silenci institucional és còmplice. La salut mental laboral hauria de ser un dret garantit i protegit, no un privilegi per als qui no molesten. Trencar aquest silenci és un deure col·lectiu. Aquesta situació genera un cost econòmic i social elevadíssim.
Segons dades de l’Agència Europea per a la Seguretat i Salut en el Treball, l’estrès laboral afecta un de cada quatre treballadors. L’impacte es tradueix en baixes mèdiques, pèrdua de productivitat i, sobretot, en vides malmeses. I davant d’això, el sistema calla. Però nosaltres no podem permetre’ns seguir callant.
Participaciones de loslectores
"Es necesario cambiar con urgencia nuestro sistema de gobierno"
José Ramón Talero Albolote (Granada)
"Hoy en día, Herodes se llama Netanyahu y el Imperio Romano es EEUU"
Ignasi García L'Hospitalet de Llobregat
"Las últimas comparecencias de Pedro Sánchez me han parecido decepcionantes"

Guillermo Moya Esplugues de Llobregat
"Comunicarse a través de La Meva Salut no siempre es fácil ni rápido"
José María García L'Hospitalet de Llobregat
Másdebates
Participación
- DATOS La encuesta de EL PERIÓDICO tras el terremoto en el PSOE: datos internos, cuestionarios, cruces y respuestas individuales
- Educación La FP olvidada que roza el pleno empleo: sueldos de hasta 2.500 euros al mes y poca competencia
- Sucesos Roban un reloj de lujo a un turista sentado en el paseo de Gràcia y los detienen cuando escapaban en metro
- Tensión en la pública TVE mantiene al equipo de 'Mañaneros' en la noche del sábado, a pesar de las malas audiencias y el malestar en Informativos
- Abuso de poder en la música "Si vamos a cenar, te cambiaré la nota del examen": el caso del Conservatori del Liceu dispara el recuerdo de otros casos
- Con síntomas de hipotermia Un joven intenta llegar de Tenerife a Gran Canaria sobre un palet de madera
- Tenis Rafa Nadal: "Es un honor que el Rey me haya creído digno de esta titulación"
- Defensa Trump: "España siempre ha pagado muy poco como miembro de la OTAN"
- Puente de verbena La operación salida de Sant Joan arranca en Catalunya con colas de hasta 16 km en la AP-7
- Comunidad Valenciana PP y Vox tapan las ventanas de las oficinas de Compromís en las Corts valencianas para ocultar carteles de "Mazón dimisión"