26 oct 2020

Ir a contenido

"El veritable aprenentatge no és obtenir un resultat en punts"

Alba Molas Closas

Una niña escribe en la pizarra, en una clase del colegio público Jaime Balmes, en València, el pasado julio.

Una niña escribe en la pizarra, en una clase del colegio público Jaime Balmes, en València, el pasado julio. / MIGUEL LORENZO

Recordo molt bé com a secundària patia amb les matemàtiques. Tenia un professor que explicava a molta velocitat i sempre remarcant l'obvietat de tots els processos, quasi ridiculitzant la idea que algú pogués tenir dubtes sobre allò que explicava. Un dia em va retornar un examen suspès. En revisar-lo vaig adonar-me que hi havia una operació ratllada en vermell que m'hauria fet aprovar. Tot el procés era correcte excepte que hi havia un error en un signe. Jo li vaig assenyalar i li vaig preguntar si aquell signe erroni era tan important com per invalidar l'exercici complet. Ell amb molta supèrbia em va respondre: "Si fas els càlculs per construir un edifici, t'equivoques en un signe i moren dos mil persones... et semblarà important?".

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

En aquell moment no vaig saber contestar. Ara ja d'adulta m'adono del que jo intentava dir aquell dia i l'absurditat de la resposta del meu professor. Per a mi no era important aquell suposat edifici que havia de construir ni les dos mil persones mortes, sinó el simple fet que d'aquell exercici ho havia fet gairebé tot bé. Havia entès un problema, l'havia interpretat correctament, havia executat la fórmula i d'entre molts signes només havia fallat en un. Jo ho veia amb orgull, "només he fallat en un signe" pensava. I això és també el que el meu professor hagués hagut de veure, en comptes de deixar anar un argument condescendent tan fora de context.

Per sort, a secundària no has de construir edificis ni tens a les teves mans les vides de milers de persones. Però avui en dia encara es veu a molts adolescents angoixats per les notes i buscant desesperadament l'aprovat, sense ni tan sols saber què significa per a ells. Cal valorar l'esforç i començar a abandonar l'obtenció de resultats comptabilitzats en punts. Saber ser resilient, buscar estratègies i tècniques per millorar en allò que et costa és el veritable aprenentatge que t'enduràs de per vida. I això et farà aconseguir tot allò que et proposis, fins i tot, construir un edifici.

Participaciones de loslectores

Másdebates