Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

"El nacionalisme espanyol es fonamenta en un dogma de fe que ha fracassat"

El presidente de Vox, Santiago Abascal, y el secretario general, Javier Ortega Smith.

El presidente de Vox, Santiago Abascal, y el secretario general, Javier Ortega Smith. / EFE / MARISCAL

Veient com s'esveren els diputats del PP i de Vox quan al Congrés es critica al Rei o es qüestiona la "unidad de España", es veu perfectament quin és el problema del nacionalisme espanyol i per què no se'n surt.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

El nacionalisme espanyol es fonamenta en un dogma de fe com quan l'Església afirmava categòricament que la Terra era plana. La "unidad de España"; aquest és el bé suprem, intocable i sagrat. Tant és que la consecució d'aquest dogma hagi demostrat ser un estrepitós fracàs històric perquè un dogma mai no es valida i passa per sobre de qualsevol altre valor social, com la convivència, el respecte, el pluralisme o la mateixa democràcia.

Només el fanatisme pot arribar a imposar per la força un dogma que ha demostrat ser invàlid. Parlo del fanatisme d'arrel franquista, d'aquell coronel de la Guàrdia civil que va dir que "el cumplimiento de la ley està por encima de la convivencia", per justificar la violència policial de l'1-O.  Parlo del fanatisme patriòtic dels diputats quan amenacen, insulten i criden per no deixar parlar.

El nacionalisme català, en canvi, no té la independència com a cosa sagrada, i una prova d'això és que la manera de validar aquest projecte és mitjançant referèndum i no per imposició. Els projectes (com el projecte d'un Estat propi per a Catalunya) es proposen, es qüestionen, es deliberen, s'avaluen i finalment es voten. L'independentisme sap que pot perdre en un referèndum (com ha passat al Canadà o a Escòcia), però no està disposat a perdre la democràcia.

Em sembla perfectament legítim que s'invoqui la "unidad de España" però no que se'ns imposi amb tal bel·ligerància. Voleu "unidad"? Perfecte: comenceu per respectar els drets de les persones i dels pobles germans.

Participaciones de loslectores

Másdebates