Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

No només mata el coronavirus: compte amb les mesures econòmiques

Una mujer sin techo, tumbada a la intemperie en una callle de Barcelona.

Una mujer sin techo, tumbada a la intemperie en una callle de Barcelona. / RICARD CUGAT

Espanya inverteix de promig el 6% del PIB en Sanitat, Alemanya el 9,5, Catalunya el 4% quan el 2007 invertia un 7%. Crec que avui, amb la crisi del covid-19, tots som conscients del mal que aquestes dades han fet al nostre sistema públic de Salut i de les dificultats que per culpa de les retallades tenen els i les nostres professionals per fer front a la pandèmia. Però si volem fer, quan això s'acabi, un canvi en les nostres polítiques de salut hem de recordar que les retallades ja estaven causant víctimes i patiment molt abans de que arribés el covid-19.

Entretodos

Avui també molts ens parlen que entre salut i economia cal prioritzar la salut. Ho diuen com si les dues coses no anessin estretament lligades. Cal superar la crisi sanitària el més aviat possible, però cal també que la sortida d'aquesta crisi sigui tenint en compte les persones més vulnerables. Perquè 'economia' no vol dir els beneficis de les empreses del IBEX-25, sinó sobretot les persones que quedaran a l'atur, el creixement de la pobresa, de la malnutrició infantil, dels desnonaments per no poder pagar l'hipoteca o el lloguer. Unes situacions que provoquen un empitjorament de la salut, depressions, malalties i morts prematures. Tan sols cal veure la diferència en esperança de vida entre els diferents barris de Barcelona. Necessitarem mesures valentes, entre altres reconsiderar el sistema fiscal perquè d'una vegada per totes paguin més els que més tenen. .No seria el moment de pensar, com sostenen alguns economistes, en un impost sobre les grans fortunes?

I finalment, ara que haurem viscut unes setmanes amb un aire net com feia temps no teníem, seria el moment de posar-ho en valor i recordar que la contaminació també mata.

Participaciones de loslectores

Másdebates