El Periódico

La aportación de los lectores

Publica una carta del lector

El dret a la autodeterminació, un dels drets humans més importants

Una imagen del día de la primera consulta sobre la autodeterminación, en Arenys de Munt, en septiembre del 2009. SERGIO LAINZ

Dionís LópezBarcelona

¿Qué opinas del tema de discusión? ¿Qué te parece la aportación de este usuario? Envía tu opinión para participar en el debate.

Miércoles, 11 de julio del 2018 - 09:15 h

Després de la reunió entre els presidents Torra i Sánchez, la vicepresidenta Calvo, a preguntes dels periodistes, ha manifestat que el dret d’autodeterminació no existeix a la Constitució Espanyola ni a cap constitució d’altres Estats i que, per tant, no hi ha res que el govern espanyol pugui dir o fer en aquest tema.

Està clar que aquest dret no està implícitament detallat a cap constitució, però sí al Pacte Internacional de Drets Civíls i Polítics aprovat per la ONU al 1966 i ratificat posteriorment per la majoria d’estats del món. Espanya el va ratificar al 1977.

Per tant, estem parlant d’un dels drets humans universals més importants que, evidentment, queda per sobre de qualsevol constitució. És a dir, no és necessari que aquest dret estigui detallat a cap constitució, ja que és prioritari davant de qualsevol norma o llei de qualsevol Estat.

En un dels apartats d’aquest Pacte Internacional es diu que “pot haver secessió d’un poble com a grup diferenciat dins d’un Estat, quan l’exercici d’autodeterminació intern sigui impossible perquè aquest poble sigui perseguit, discriminat i no sembli existir una solució factíble”.

Sembla una mica el que ens passa aquí. Per tant, la manifestació de la vicepresidenta -per dir-ho suau- és inexàcta i pot dur a engany.    

Participaciones de los lectores

"Mi marido se marchó y ahora vive sin preocuparse de nuestros hijos"

Mònica Garcia Calella

Buenos días, mi nombre es Mònica, tengo 50 años y vivo desde hace unos 8 años en Calella (Barcelona). Escribo esta carta para solicitar ayuda, para dar eco a las inj... Seguir leyendo

Rèplica municipal a la carta 'Peligros de un carril bici'

Ester López Ecologia urbana. Ajuntament de Barcelona

En resposta a la carta Peligros de un carril bici, d... Seguir leyendo

La otra tormenta, la de mi corazón

María Ángeles Viu Ferré Barcelona

Rèplica municipal de l'Ajuntament de Gavà

Àlex Ballester Fàbregues Assessor d'Alcaldia i Comunicació de l'Ajuntament de Gavà

En resposta a la carta del senyor Alberto Traité, ... Seguir leyendo

A la conductora que ha provocat un accident a l'AP-7: només és un 'parte'

Itziar Ucar Torrelles de Llobregat

El 16 de juliol, cap a les 17.30 hores, anant per l'AP-7 cap a Sant Quirze del Vallès, a la sortida de l'autopista que jo havia de prendre, una... Seguir leyendo