El Periódico

La aportación de los lectores

Publica una carta del lector

El dret a la autodeterminació, un dels drets humans més importants

Una imagen del día de la primera consulta sobre la autodeterminación, en Arenys de Munt, en septiembre del 2009. SERGIO LAINZ

Dionís LópezBarcelona

¿Qué opinas del tema de discusión? ¿Qué te parece la aportación de este usuario? Envía tu opinión para participar en el debate.

Miércoles, 11 de julio del 2018 - 09:15 h

Després de la reunió entre els presidents Torra i Sánchez, la vicepresidenta Calvo, a preguntes dels periodistes, ha manifestat que el dret d’autodeterminació no existeix a la Constitució Espanyola ni a cap constitució d’altres Estats i que, per tant, no hi ha res que el govern espanyol pugui dir o fer en aquest tema.

Està clar que aquest dret no està implícitament detallat a cap constitució, però sí al Pacte Internacional de Drets Civíls i Polítics aprovat per la ONU al 1966 i ratificat posteriorment per la majoria d’estats del món. Espanya el va ratificar al 1977.

Per tant, estem parlant d’un dels drets humans universals més importants que, evidentment, queda per sobre de qualsevol constitució. És a dir, no és necessari que aquest dret estigui detallat a cap constitució, ja que és prioritari davant de qualsevol norma o llei de qualsevol Estat.

En un dels apartats d’aquest Pacte Internacional es diu que “pot haver secessió d’un poble com a grup diferenciat dins d’un Estat, quan l’exercici d’autodeterminació intern sigui impossible perquè aquest poble sigui perseguit, discriminat i no sembli existir una solució factíble”.

Sembla una mica el que ens passa aquí. Per tant, la manifestació de la vicepresidenta -per dir-ho suau- és inexàcta i pot dur a engany.    

Participaciones de los lectores

L''adoctrinament suau' que es practica a Catalunya

Martín Martínez Martínez Barcelona

Adoctrinar: inculcar a algú determinades idees o creences. Existeix l'adoctrinament familiar, l'escolar i el municipal. Segons l'article 16 de la Constitució, tu pod... Seguir leyendo

"Gracias a todos los que anónimamente donásteis sangre para mi padre"

Nuria Pérez Torner Cerdanyola del Vallès

La Catalunya 'pagafantas'

Roger Andreu Aymerich Pujol Lleida

"Espero que Valls solo piense en el bienestar de los barceloneses"

Jordi Querol Barcelona

"O el PSOE se ha vuelto monárquico o ha pactado con el Rey la abdicación definitiva"

Domingo Sanz Esporles

La falta de empatía de los profesionales de la salud mental

Rocío Fernández Castelldefels

El cuento de la rebaja del recibo de la luz

Joan Sada Vidal Barcelona

Estoy expectante esperando el primer recibo de la luz después de que el Gobierno haya decidido suprimir el impuesto de generación eléctric... Seguir leyendo

Gràcies als treballadors de l'Hospital Clínic

Antonio Sánchez Barcelona