Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

"Els codis ètics dels partits polítics son paper mullat quan s'han d'aplicar a casos concrets"

Una monja revisa las listas de candidatos durante la votación para las elecciones generales en un colegio electoral en Turín.

Una monja revisa las listas de candidatos durante la votación para las elecciones generales en un colegio electoral en Turín. / JESSICA PASQUALON /EFE (EFE)

Atès que l’ètica s’ocupa d’estudiar el comportament humà en relació al bé i el mal així com els valors, o no, que se’n deriven, paga la pena reflexionar sobre aquesta frase del sociòleg alemany Max Weber (1864-1920): “El polític ha de tenir amor apassionat per la seva causa, ètica per la seva responsabilitat i mesura en les seves actuacions”.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

No descobreixo res en afirmar que la classe -és un dir- política en general, massa sovint fa referència a suposats codis ètics que en teoria haurien de regular els seus comportaments; no hi ha programa electoral ni míting en els quals no se’n parli de forma explícita. Diguem que, de cara a l’electorat, queda bé.

Una altra cosa és quan aquesta mena de reglament conductual s’ha d’aplicar a casos concrets. Aquí sí que es presenta un problema! En qualsevol cas, a la pràctica la qüestió resulta ser tan simplista com: 1) Si el codi afecta l’adversari, cal exigir el seu compliment. 2) Si el codi afecta al propi partit, cal buscar qualsevol tripijoc per tal d’evitar el seu compliment. Com deia La Trinca: "No passa res, no passa res...". I així va el país!

Davant de fets constatats -només cal consultar les hemeroteques- em pregunto on queda l’ètica i el que a efectes pràctics és més important encara: la credibilitat. Com a valor institucionalitzat, el desvergonyiment està servit, perquè en l’ecosistema polític els codis ètics són paper mullat.

Participaciones de loslectores

Másdebates