Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

"Catalunya podria tenir un bon nivell de vida i eradicar la pobresa si no fos per l'espoli fiscal"

Un hombre busca en unos contenedores en el Eixample de Barcelona.

Un hombre busca en unos contenedores en el Eixample de Barcelona. / FERRAN NADEU

La realitat actual és que Catalunya segueix sotmesa. Aquest fet, a més d'altres problemes, en té un de molt greu d'índole socioeconòmica: aquesta submissió comporta que visqui, pràcticament, una situació de colonització, amb explotació i saqueig extractiu.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Catalunya, que no és un país ric de recursos naturals, genera suficient riquesa per esdevenir una societat benestant, moderna, equilibrada, equitativa, harmònica... Amb els serveis públics, equipaments i infraestructures necessàries per al seu desenvolupament econòmic, amb serveis socials i un Estat del benestar per garantir una vida digna per tothom.

Però, tot i que Catalunya té la fiscalitat més alta de l'Estat espanyol, això no és possible per l'espoli que suposa l'enorme dèficit fiscal que patim (el Govern català ha explicat que les balances fiscals suposen 16.800 milions d'euros anuals, un 8% del PIB català), i el Govern d'Espanya es nega a publicar-les per tal que no sigui visible l'espoli.

Aquest dèficit fiscal comporta que un valor sempre present en la societat catalana com és la solidaritat internacional -amb gran quantitat de cooperants en països del Tercer món, amb grans mobilitzacions fa 26 anys per augmentar l'ajuda al fins al 0,7% del PIB com demanava l'ONU, i els nombrosos programes d'ajut al desenvolupament- sigui escapçada per la pobresa interna de Catalunya i la manca de recursos.

El més greu d'aquesta situació és que, essent una societat que amb el fruit del seu esforç i treball podria assolir un bon nivell de vida, tingui un 25% de la població que voregi el llindar de la pobresa. I tot per la manca de recursos econòmics que provoca aquest espoli fiscal.

Aquest és, sens dubte, un dels grans problemes que pateix Catalunya i un dels motius dels catalans per voler ser lliures i poder decidir com invertir els diners que generem. I això, com que l'Estat espanyol no ho permet perquè no li convé, només serà possible alliberant-nos per a aconseguir un Estat propi.

Participaciones de loslectores

Másdebates