Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Carta de l'Ateneu Memòria Popular a la consellera de Justícia Lourdes Ciuró i Buldó

Lourdes Ciuró en el homenaje a las víctimas del nazismo en Mauhthausen

Lourdes Ciuró en el homenaje a las víctimas del nazismo en Mauhthausen

Dimarts 13 de setembre vàrem conèixer el canvi en la direcció del Memorial Democràtic. La persona que fins aquell moment n’era la responsable ha estat un any en el càrrec; l’anterior, dos. Més enllà de la vàlua professional de les persones que han exercit la direcció, que no discutim, manifestem la nostra preocupació per aquesta rotació que impedeix consolidar projectes i lideratges amb perjudici del Memorial Democràtic i, sobretot, en detriment dels seus objectius.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

El Memorial Democràtic, com s’afirmava en el moment de la seva creació, té per objecte desplegar les polítiques públiques del Govern adreçades a l'acció cívica de recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica i, en concret, del coneixement del període de la Segona República, de la Generalitat republicana, de la Guerra Civil, de la dictadura franquista, de l'exili i la deportació, de l'intent d'eliminar la llengua i la cultura catalanes. També, del reconeixement dels valors i les accions de l'antifranquisme i de totes les tradicions de la cultura democràtica, portades a terme per persones, organitzacions i institucions que van fer front a la repressió política, social, cultural i nacional d'un règim ignominiós.

Des de l’Ateneu Memòria Popular entenem aquesta tasca de recuperació com el reconeixement de la lluita per les llibertats, però també com una oportunitat per a investigar la història col·lectiva. Com una via per a difondre a les generacions presents i futures el respecte pels drets humans i el coneixement dels fonaments del sistema de drets i llibertats de què gaudeix la societat. Ho afirmem avui, que som conscients de tots els perills que assetgen les nostres democràcies amb el creixement alarmant de l’extrema dreta.

Una mostra de la nostra feina és la lluita i reivindicació que fem, conjuntament amb altres entitats memorialistes, per a què la Prefectura de policia de la Via Laietana, lloc on van ser torturats lluitadors i lluitadores antifranquistes, s’esdevingui un lloc de Memòria. L’Ateneu Memòria Popular, entitat memorialista punt de reunió i plataforma d’acció d’un conjunt d’entitats memorials, i persones a nivell personal, concebem el Memorial Democràtic, com l’instrument democràtic on les entitats memorials, a través del seu Consell de Participació, podem aportar la nostra visió i participar en les seves iniciatives i activitats. Per això, ens preocupa especialment el buidat de contingut del Memorial Democràtic que preveu l’avantprojecte de Llei de Memòria democràtica de Catalunya. Així ho vàrem exposar en les al·legacions presentades aquest maig passat al Governi. I avui li reiterem, consellera, aquesta preocupació. Ens amoïna que aquests canvis freqüents en la direcció del Memorial pugui ser una mostra de manca de compromís del Govern cap aquesta institució. Reivindiquem que el Memorial Democràtic sigui un òrgan rellevant, independent i estable per assegurar l’execució de les polítiques públiques que dissenyin els governs, sense que es vegi afectat pels vaivens polítics. Per això, proposem, com en les al·legacions que hem fem a la llei, que la figura de direcció sigui escollida per concurs públic i que el Memorial respongui al Parlament i no al Govern.

Angelina Puig i Valls, presidenta, i en nom de la Junta de l’Ateneu Memòria Popular

Participaciones de loslectores

Másdebates