Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Així serà el mercat de treball del futur

Una fila de parados en una oficina de empleo.

Una fila de parados en una oficina de empleo.

Probablement, d'aquí a uns vint anys els meus fills em demanaran consell sobre oportunitats laborals. Probablement també, tal lloc de treball encara no existeix. Durant aquest llarg camí, les notes no crec que m'importaran tant com les seves capacitats d'atenció, concentració, adaptació, esforç i també la capacitat d'afrontar i reconèixer els errors. I és que amb el món canviant acceleradament i en constant innovació, el sistema educatiu hauria d'adaptar-se i anticipar-se a les capacitats tècniques requerides pels futurs llocs de treball i fomentar el pensament crític, gestió del canvi, lideratge i totes les vessants de la intel·ligència emocional.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Probablement, d'aquí a dues dècades ja haurem passat el que avui anomenem la quarta revolució industrial. Les innovacions tecnològiques estan canviant ràpidament la barrera entre les feines fetes per humans i per màquines. S'entén que la posada en pràctica de noves tecnologies portarà a més eficiència, a millor qualitat de vida i a menys desigualtat, però segurament també a eliminar aquelles feines que es tornin obsoletes o automatitzades. Algunes de les conclusions a les quals arriba l'informe donen pistes i respostes no només per poder aconsellar en un futur als nostres fills sinó també per saber encarar la seva vida educativa. El 59% també creu que això afectarà significativament la forma com produeixen i distribueixen, comportant en alguns casos la modificació geogràfica de les seves bases d'operacions. La facilitat per trobar personal qualificat sembla ser un factor clau a l'hora de decidir la localització (pel 74% de les empreses).

Cap a l'any 2022, la meitat de les empreses entrevistades creu que l'automatització portarà a una reducció de la força de treball. Tot i ser un percentatge no suficientment alt, el 38% de les empreses espera poder mantenir i estendre la força de treball a perfils i llocs de més productivitat. El 2018, el 46% de totes les tasques relacionades amb el processament d'informació són portades a terme per màquines; el 2022, s'espera que augmenti al 62%. Aquest canvi de tendència implicarà que les habilitats requerides canviïn significativament; el 54% dels treballadors necessitaran formació. D'entre les habilitats més demandades hi trobarem el pensament crític i analític, la creativitat, la iniciativa i la negociació. Aquesta transició posarà de manifest una falta d'habilitats i competències per als nous llocs de treball. Per a solucionar aquest gap, la proposta menys indicada per a les empreses és la retenció de plantilla actual. 

La bona notícia és que les feines emergents acabaran compensant la destrucció de les que quedin més obsoletes o automatitzades. Tant els educadors com els organismes reguladors tindran un paper fonamental per ajustar-nos a la nova realitat de la quarta revolució industrial. Una nova visió del mercat de treball és urgent i no veig ni govern ni cap actor social gestionant aquesta dualitat.

Participaciones de loslectores

Másdebates