"Dissimularà en ficció lo que seria realitat": el Baró de Maldà y la fachada de la Catedral de Barcelona en 1802

Catedral de Barcelona, 1802. Fragmento del 'Calaix de Sastre' del Baró de Maldà

Catedral de Barcelona, 1802. Fragmento del 'Calaix de Sastre' del Baró de Maldà / Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Ernest Alós

Ernest Alós

Por qué confiar en El PeriódicoPor qué confiar en El Periódico Por qué confiar en El Periódico

 “Retocat tot aquell Frontís de la Seu, dissimulará en ficció lo que seria realitat”. Así explicó el barón de Maldà cómo se creó una fachada ‘fake’, trampantojo y provisional en la Catedral de Barcelona. Esta es la transcripción del las referencias a la creación de esa fachada simulada para la catedral de Barcelona (a la que hemos dedicado este reportaje interactivo) que hace Rafael de Amat en su diario, el famoso ‘Calaix de Sastre’ (cuaderno XXV, 1802, 16 de junio-31 de diciembre) que ha digitalizado el Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

La transcripción ha intentado reproducir literalmente las peculiaridades lingüísticas (el catalán de las clases altas de Barcelona a finales del siglo XVIII y principios del XIX, una mezcla barroca de lenguaje genuino, cultismos de la época e interferencias del castellano y el francés) y la anarquía ortográfica de aquel diario particular. Durante meses, Rafael de Amat i de Cortada, un aristócrata que residía en la calle del Pi, volcó su grafomanía en recoger todo lo sucedido antes y durante la visita de la Corte de Madrid a Barcelona para celebrar las bodas del príncipe de Asturias, el futuro Fernando VII. La reforma de la fachada de la catedral de Barcelona captó particularmente su atención.

16 de julio, p. 126

"Sobre del Front, o Fatchada, tant fosca en sas pedras ab prou desigualtat que ixen en fora de la Yglesia Cathedral, per disposició del molt Illtre. Capitol se passa a igualar y millorar en lo que capia per la vinguda de Ss. Rs. Ms per la gran Funcionassa en sa asistencia a dita Santa Yglesia del Te Deum; plantadas por lo tant algunas bigas y curriolas allà dalt per las bastidas, per sa renovació de Fatchada, y los Srs. Molt Iltres Capitulars no volen ser singulars, en millorar y hermosejar tot lo de dintre de la Yglesia en la asistencia al dit Solemne Te Deum nostres Catholichs Reys Princep de Asturias amb sas altesas, y tanta grandesa, amb los Srs. Reys y Corts de Napuls y de Etruria"

18 de julio, p.140

"Avui ya quedaban posadas las bigas ab cordas, y ¿ferrals? a la unió de la llarga bastida de tot lo gran Frontiscipi de la Seu, per comensar demá a traballar en sá renovació, rebossantli donantli color de pedra, a dirección això del Sr. Thomás Solanas Famós Academich de pintura, y yá que no es feta la Portalada de la Yglesia Cathedral, per lo tant costosa que sería, y no haverhi gaires diners, suplirá esta renovació, y fará diferent Figura, de la que fins ara hem vist, sent mengua que una tant magnifica Cathedral com es la de Barcelona, en tota sá obra gótica dintra majorment en sás Columnas, y afora en sos Portals Laterals y detrás, amb sos dos Campanárs, ben sólidos sobre dels Portals y ben treballats en sá arquitectura, y escultura, com així veyém, y de admiració dels Forasters, que la Fatxada no correspongues a tot sá demés primorosa obra".

19 de julio, p. 136

"Lo Frontis de la Cathedral, ques diu si será una vistosa perspectiva de columnas, iluminadas ab transparencia en las nits de lluminarias publicas"

20 de julio, pp.138-139

"Del Frontispici Tosco de la Seu, han comensat á rebossar homens en aquell sostre volant, ó bastida, sostinguda de moltas bigas, ab cordas, y ¿ferrals? De sobra la Fachada, la paret desde lo principi gotich de aquella Portalada, anaba pujant la bastida en lo ressaguiment y ¿esmuxament? de pedras enfora, fins á quedar tot alló llis, rabossat, y después donat del color de la pedra, que no fará tant Pobre, com si antas a tot aquell dilatat Frontispici, no podent ser cumplert, com si ho saria a haverhi cada any empleat algunas mil lliuras est molt Illre. Capitol, que poch á poch, se haguera conclosa la magnifica Portalada, Cimbori y Frontis de la Cathedral, esta Yglesia, que acabá de ser redificada ab tot aquell primor gotich, com veyém en lo any 1299, segons nota una de las Lapidas de pedra als costats del Portal de la Casa de la Inquisició, ab. Inscripció gotica, o llamusina, que ninguns saben llegir fora del Advocat Doctor Francisco Artigas, que si ha dedicat, y algún altre en lo estudi de tals lletras, tot fenthi guiñaduras de cara.

21 de julio, p. 151

"Los Rev. Itres. Capitulars se vehuen ab sols 8 ó 10 paletes per la renovacio de la Fatxada, ó Fronstispici de la Cathedral necesitantse altras tantas mes, no se a 4 pesetas a jornal per hom. Per tots los cossos, Collegis y Gremis, hi ha prou que discorrer, sent lo temps prou curt, mes cap a la fi tot será mirabilia, en lo dia de la entrada a Barcelona de Ss. Rs. Ms., segons se diu a punt de migdia del dia 11 de Setembre".

22 de julio, p. 148

"Queda ya blanch, y vestit de nou lo tosco Frontispici de la Seu, fins a mitgs ventanals de las dos capellas fins á acabar dalt la blancura, y allisament de aquell gran fachada de la Yglesia Cathedral"

25 de julio, p. 160

"La blancura del Tosco Frontiscipi de la Seu, yá queda per amunt en proba que la llarga bastida, y los homens sobra, son ya al igual dels 3 grans ventanals ab vidrieras, no perdent temps per pujarsen luego fins al cap de munt al asiento del cimbori de la Cathedral, y podrá ben passar aixi llest, y lo Sr. Solanas que ho dirigeix ab la pericia pintoresca, dissimulará, ab una perspectiva sin igual, lo que devia ser lo Frontispici de la Seu, a haverse emprés lo gran projecte de poch en poch de anarse treballant una Portalada, com correspón á una obra tant fina gótica, com es dintre, costats y detrás de esta Yglesia Cathedral de Barcelona"

29 de julio, p. 177-179

"La obra comensada, y no acabada del Gran Frontis, y Portalada de esta Cathedral desde sá primera construcció, al present se há fet en alguna part de obra, y no en la idea esmentada, com hó manifestan los vestigis arruinats; havent donat molt que parlár á la gent pues en un temps en que se han fet, y fan tantas obras de casas, Palacios y ¿…? també seria del cás rematar al dit Frontis, y no obstant que de moltissims anys se pagan de tots los matrimonis set sous, y sis, no sols de Barcelona, si que de tot lo Bisbat; may hi ha hagut fondos bastants; y si se creu el rúm rúm de aquest Pobla que també paga tot lo vi un dret per la tal obra, no se entén la causa perqué ha estat parada tants anys, y al últim en lloch de ferse, per dissimular un tant las grossas pedras que eixian al davant ab molts forats, que eran altres tants nius de olibas, esparvés y mussols, se ha rebossada tota aquesta paret y se diu que li donaran perfils amb lo color de la pedra imitat, y después amb lo motiu de la vinguda de Ss. Ms. se farà alguna cosa de frontis de perspectiva, y la Portalada quedará com se estaba ab lo dissimulo del rebosso, que en una Cathedral tant magnifica es una xavacanada, y en altres formes un pegát. Vaya que los bons Srs. Canonges, no los de la Pescateria, si que de la Cathedral, pensan mes amb filets y altres xeringas de disfrutar entre ells, y altres Particulars, no dolenlis gastár molt diner amb advocats, y Paper sellat, y dexantho en lo mateix estat que tenia á sá Iglesia Cathedral, que segons ditxo de Juan Mas es la Mare y la Matriz de las demés Yglesias, y que per lo mateix merexia que fós acabada, sá sumptuosa obra, y de esta manera se evitaría quel Poble cabilás de si hi há fondos bastants, o si estos se podrían haber aplicat per altras cosas que yo no vull saber, referint aquí, com a escriptor Ymparcial lo ques diu, y no volent censurar en res la conducta de tant sabi e Iltre. Cós. He ohit alguna vegada que los Srs. Capitulars pretenen que per ser la dita obra feta a expensas dels Comptes de Barcelona, y Reys d’Aragó deu acabarse en los gastos del Frontis a compte de Ss. Ms. com á compta de Barcelona, y que yá feren sá demanda al Sr. Rey. Felip V quant vingué á esta Ciutat y posteriorment á Carlos III, haventsa decretat ques fés a compta del real erari, sens que may se hagin pogut verificar per la falta de diners, que acostuman venir ab totas las Américas, y sent aixis, es molt regular que ara fascian la mateixa demanda en la vinguda de Ss. Ms., y veurém si tendrá afecte, o si se quedará la tal Portada, com fins ara semblant al Portal del Pesebre de Betlém. Noto que en lo arxiu de la Cathedral se guarda lo primer modelo de la Portalada, conforme a la demés obra de molt primor amb moltas Estatuas Colosals, y que costaría passadas de dos centas mil lliuras".

4 d’e agosto, pp 198-199

"Sobre del Frontispici de la Yglesia Cathedral, emblancat yá tot, se fá sobre una barana de lo mateix, que no hi havia, per evitarse desde allí tant alt una desgracia, ó abocarsi algú a agoitar abaix segons mu ho ha referit Lo Monjo Salvador de la Seu, que hé encontrar, a quarts de 12 antes de migtgdia, que seu eixia de la Yglesia de Santa Catharina per lo Portal de Sant Jacinto, per el que yo hi entraba, y dirme que quedaría molt bé llest tot lo Frontispici de la Seu, que dintre se traurien aquells ferros antichs de las voras de la Capella de Santa Eulalia, quals se forjarian de llautó, a imitació de retaula major, que semblaria tot alló llest molt altra cosa, corresponent a una tant magnifica catedral com es esta de Barcelona".

6 de agosto, pp. 205-206

"En quant al gran Frontis, o Fachada de la Seu, quemso aturát a veurel al plá de la dita Seu, queda yá Blanch fins a la conclusió sobre de la barana, faltant los pedestrals del edificio gotich ques devia continuar no Blanch per ara; actualmente se treballa, amés de molts al cap de aquella bastida á la vota de dita barana anyadida en la major amplitud, y alsaria del Portal major que apár tendrá a tot aquell vacuo de pedras que ya no paraserá Portal de entrada a un Tallé, o Magatsem com abans, que era prou ¿gotim?, per una tant Suntuosa y Magnifica Cathedral com es la de Barcelona y tant baix, com que no podía passar lo tabernacla sota del talam, com si ara, donensehi algún major reals, y esperit, que ab la perspectiva en est, y retocat tot aquell Frontís de la Seu, dissimulará en ficció lo que seria realitat, a ser llesta sa gran Portalada y á representarshi est molt Illtre. Capitol, si Ss. Ms la falta de esta, qui sap sils fará gracia per tant temps ¿ obra, y que ab est acabada, yá no faltará res en esta Iglesia Cathedral”

7 de agosto, p. 211

"Del Portal major de la Seu, tant sols se hi dona alsaria mes no amplitud com mui ho figuraba, sabut en esta tarda per lo monjo Salvador, y de seguida vist en la Plasa de dita Seu, comensantse yá al cap de munt de la Fachada en la barana de pedra, ó rajola feta a donarseli color escur a imitació de la pedra, y aixó ab rallas en tot lo demés que segueix. Algunas cosas mes se retocan per allí en los Claustros, vidrieras de la Yglesia etc. peraqué ab tot lo demés que passa a fer dintre fassia mes goig a la vista y quant ho vegiam ab tot sa grandesa Ss. Rs. Ms."

10 de agosto, pp. 226-227

"Afi que sapia bé a antiguitat lo Gran Frontispici de la Seu, ab tot son rebosso Blanch, se li dona un color fosch com fescia antes ab rallas flancas en la Figura de las pedras, que se há comensát dalt de la nova barana, y aixó com anaban pujant antes tota aquella larga bastida los treballadors, ara la van abaxant, fins que quedian a ser tota la Fachada, y Portal Llest, sens ya posar los peus en la bastida, si que en lo empedrat del plá de la Seu, y escalas, que llest tot això sen entraran dintre a la capella de Sant Olaguér, per la feina de millorár lo retaula, y después en los damés adornos de barandillas novas de llautó a las voras de la Capella de Santa Eulalia, segons de tot meu feu relació lo monjo Salvador".

12 de agosto p. 235

"Aixi també en lo gran Frontis o Fachada de la Cathedral en la continuacio de color de pedra ab ratllas blancas, en part de esta no tant blava obscura actualmente los que allí dalt treballan, van natejant los vidres, que ho necesitaban prou de aquellas grans vidrieras; no se si dintra quedaran fora aquellas barandillas de ferro negras vellas de las voras de la Capella de Santa Eulalia, per posarse novas de llautó, en quant al Portal major de la Yglesia Cathedral, apár ser ya clos y de alguna millor figura del de abans".

14 de agosto, 239-240

"En quant al embelliment, y adorno interior en la Yglesia Cathedral, queda natejat com nou lo Sant Christo, y Peana de plata del Altar major en tot son delicat traball, y la Imatge del Sant Christo que era de plata, es plata sobredorada; se platejan per donarse colradura los montants, y demés del parell de Portals gotichs de entrada al Presbiteri, ennegrintsa de nou los ferros de la barandilla ab passamá, y brochs de llautó, o bronsa dorat, pasantse luego a traurer aquells travessers ordinaris de fusta dels costats, per pasarse a fer lo que yás veu de ¿? ab devant, y llest tot aparexerá molt bé la Yglesia Cathedral, y avui luego de haverse finit lo ofici o Misa de la Translació de Sant Sevér esta á cant pla solemne; los homens dedicats en la millor de las barandillas, tenint per el efecte dos bigas ab traveser, baix a la vora de la Capella de Santa Eulalia tot seguit han continuat sá feyna, no perdentse res los demes treballadors afora en la Fatxada y Portal mes alt de la Seu. Qui te diners de sobras fa obras, com aixi los Srs. Canonges de la Seu, y parroquians de Santa Maria del Mar més no los del Pi (…) Item també del Sant Christo de plata del altar major de la Yglesia Cathedral se han dorat los caps de la creu"

19 de agosto, p. 253

"Lo Fronstispici de la Seu renovat, yá baxa per avall, vull dir la bastida ab los treballadors, sent ya fet lo Portal major de mes elevació, que encara lo aguanta lo traverser, y la ¿cuidria? de fusta á aquella arcada, sota de la vidriera del mitg".

23 de agosto, pp. 270-271

"Dintre de la Yglesia Catedral quedan yá fora aquella barandillas de fust ab forats per los blandons a las voras de la Capella de Santa Eulalia; tot lo demés de esta dintre y fora se va millorant per la época felis del arribo á Barcelona de Ss. Rs. Ms. Y per la asistencia al Te Deum a dit Santa Yglesia Cathedral que ha correspost sá música per est fi lo Sr. Merstre de capella Mosen Francisco Queralto y si ferse avui la Proba, devershi entrar 40 musichs; 4 contrabaixos, y aixi a proporció los damés instruments de violins; trompas; obuesos; baxons; flautas etc, y per mes música que hi hagia, la Sufocarà tanta multitud de gent, com entrará a la Cathedral que quedará sumament adornada y Illuminada, com tal plausible motiu hó requereix, en el inter del viatge de S.s Ms quedaran exposadas en la grada del Altar major, dintre de la primorosa urna de plata ab cristalls, las preciosas reliquias del Gloriós Bisbe de Barcelona, y Martir Sant Sevér, sent especial Patró de la monarquía de España".

24 de agosto, p. 278

"Lo Sr. canonga Ortis que de la casa a la cantonada de la Plasa de la Seu, la acaba de fer emblancár, y devant de la del Sr. Ardiaca major don Pere Maria Marimon, que encara no há arribat de Sant Hilari de pendrer las aiguas, se prepara yá la cals per lo mateix, sent regular que fará emblancár los dos torreons de la vora de la Capella de Sant Roch, que trahuen a la Plasa nova, y qui sap si tot aquell frontis vell de la canonga se emblancará, per correspondrer á lo demés emblancat y acompañar al renovat Frontispici y Portal major de la Yglesia Cathedral; se diu sil total costará als Srs. Canongas de la Seu unas vintisisinch mil lliuras, que de bona gana las pendrien los Srs. Canonges de Santa Ana, vull dir posehir igual quantitat, per hermosejar lo tant ronech Frontis de sá Yglesia, y poder concluir los adornos de son retaula major".

27 de agosto, p 313-316

"Dintre de la Yglesia Cathedral, en tot aquell marmol Blanch o alabastro, que en lloch de pulirlo millor; de aquells Sants De Culto, y Figuras de relleu dels Martiris de Santa Eulalia en la entrada al cor de la Seu, lo hauran deslluit, pensantlo millorar los treballadors en est, per lo que quedaba casi roig com paper graxós, lo rascan de nou al ganivet, o altra eyna de ferro, fins dexarlo ben Blanch, com ya quant? queda ya aixis, puix de la contrari hauria sigut llastima, que hagués quedat ab tal deformitat, aquell prou delicat treball de marmol, y jaspes, mes ab tot, no será lo de antes de tocarse, y ojalá no se hagués tocat res, segons opinió dels de gust delicat en semblants obras, y tot lo ques fa depressa, no sol eixir tant bé, com lo ques fá despay".

Dintre de la capella de Sant Olaguer, tapat que queda lo retaula gran, ques limpiá ab la Pintura de perspectiva, que se li anyadeix digo, tapat ab un gran drap, queda pegat a est un Altar provisional ab un quadro pintat lo Gloriós Bisbe Sant Olaguer, fins a quedar llest en dita perspectiva anyadida, la principal, treballant los pintors en dita perspectiva en la Capella de Sant Olaguer, y en la limpiadura de sos marbes, y jaspes. Afora lo Portal major de la Cathedral ya queda de pas, en alt, y estret; segons lo us modern del dia, y á mos ulls, y de algún altra, no siá com lo Pas del aquí, la de Mataró, que llesta no pogué passar per la porta, per lo estreta, com així lo Portal major de la Seu, lo Talam sobre del tabernacle, a no las 3 varas en devant, y las altras detrás, a no ser que hagian ben prés la mida per passar lo talam ab los de las dos ¿? devant, mes alló de tot just passár. Se figura una balustrada gòtica ab dibuixos de arquitectura sobre la volta del Portal major de la Seu, si veurá el tot dins, y fora, que tal será quant sia acabat.

4 de septiembre

"En quant al Frontispici de la Yglesia Cathedral se hi va continuant la postura, o Perspectiva gòtica en sá arcada sota de la que es lo Portal major, y poch falta yá á ser llest en lo color blavench de la pedra; actualmente se dona lo mateix color de casa Aytona en tota aquella paret de la Canonja, y damés que falta per alegrar la plasa, ó Pla de la Seu"

6 de septiembre, pp. 331-332

"Aés que nos plany gens la cals per emblancar parets He ohit dir sils Trinitaris Descalsos passan á emblancár lo frontispici de la Yglesia, que sent yá primoros, de pedra picada la desfiguraría, y será un patafi com axís ya han esborrat los treballadors tot aquell relleu blanch del cor de la Cathedral, quel rascan afi que quedia com antes, mes ab tot há perdut lo gran merit que tenia necessitantse de algún temps lo realzara ¿Bober? Famós escultor, y academich, que estigué en Roma, mal es que se hagia tocat puix que alguna taca sempre li quedará"

9 de septiembre, pp. 351-352

"En quant al Frontispici de la Seu, si bé que nos descobra encara del tot, tot aquell pintat gotich de la Portalada, per entre lo amagat ab draps se veu llest, en molta de la cavitat de sa arcada, y se emblanca lo que falta de aquell Frontis principal, continuantse axi la Capella de Santa Llucia, tot del color de la pedra amb rallas blancas, que traurá bé quant tot alló sia desubert"

11 de septiembre, pp.363-364

"Las aclamacions del Poble, y la afabilitat de nostres Soberans, no han dexat de enternir a molts, y sens dubte que á nostre estimat Monarca li haurian saltat llágrimas de alegría al veure lo gran amor, y cariño que li tenen, y a la reyna ab la demés real Familia los nostres Barcelonesos catalans, á pesár dels mes dels castellanos, y Francesos, confusos, y avergoñit que no han de quedar, de tot quant han fet en obsequi de Ss. Rs. Ms. los venturosos Barcelonesos, á estyos, mogué á grans aclamacions y vivas, acompañadas ab ternura; la devoció, que manifestá lo nostre Catholic Rey, la reverencia que feu á nostra Gloriosa Patrona Martir Barcelonesa Santa Eulalia al passár Ss. Ms. pel costat de la Piramide del Padró, y aixi mostrant á tanta multitut, son cor penetrat de nostra Santa Catholica religió; quens confón a tots; y sá molta afabilitat, y cariño que mostrá en tota la carrera á sos amats y Fiels vassals, resonant per tota Barcelona, principalment en la Plasa de Palacio, eixidas Ss. Ms. al miradór, y pujats a Palacio los Ss. Obrers de Santa Maria del Mar, y después de besats las reals mans, presentanli las Claus de sá tribuna, havent ohit si assistirien a Palacio"

14 de septiembre, p. 379

"En quant a la Yglesia Cathedral, lo que falta á notár en quant al embelliment pintat gotich de la Portalada; hueco del Portal major, y costats del Portal está tant bé com que apár, mes prest pedra que pintura, aixis també uns enrexats per lo mateix gust gotich, sobre de aquell principi de Portalada, que yá 5 o 6 sigles, queda yá, haventse anyadits sobra, per mes acompassarla, fins a 4 gerros los dos mes acostats al Portal major, o mes prest arcada de molt formós tot blanchs, ab tot lo demés treball gotich comensat, fent diferent obgecte tota la Fachada y Portalada ab lo Portal major de la Seu, de lo que jamay antes havia estat y aixi en tots los demes adornos anyadits que yá tinch notats dintre de la mateixa Yglesia Cathedral…"

21 de septiembre

"En quant al Frontispici de la Seu, queda ya enterament acabat aixi també Blanch, en lo frontispici gotich de pedra de sa Portalada, y tot lo demés pintat, segons tinc notat, representant el tot un bell obgecte, en lo plà y baix de las escalas de la Cathedral, amb 4 o 5 canals de llauna en lo terrat anyadit."

Suscríbete para seguir leyendo