tancament PATRONAL

Les farmàcies catalanes tancaran el 25 d'octubre per protestar pels impagaments de la Generalitat

Por qué confiar en El PeriódicoPor qué confiar en El Periódico Por qué confiar en El Periódico

Lesfarmàciesde Catalunya tancaran el 25 d'octubre vinent en protesta perquèla Generalitat no els ha pagat encaraGeneralitatla factura de medicaments dispensats al juliol, tot i que elGovern ha cobrat una part delFons de Liquiditat Autonòmica (FLA), amb què els va prometre que els pagaria.

Elpresident delConsell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya,Jordi de Dalmases, ha explicat que han decidit prendre aquesta mesura, inèdita fins ara a Catalunya, perquè la situació és "insostenible" per a moltes farmàcies i davant la "indefinició" sobre la data del pagament.

El conseller de Salut de la Generalitat,Boi Ruiz, ha admès aquest dilluns que el pagament de la factura pendent a les farmàcies no serà possible fins que no es rebi el segon tram del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), el 31 d'octubre vinent, si bé treballen per intentar avançar la data. Catalunya ja ha rebut aquest mes uns 1.000 milions d'euros, encara que Ruiz ha assenyalat que una gran part d'aquesta quantia s'havia de destinar obligatòriament al pagament de deute i a altres compromisos adquirits, i això ha fet impossible el pagament de 99 milions a les farmàcies corresponent al mes de juliol --les farmàcies ja cobren amb una mitjana de 85 dies de retard des que dispensen el fàrmac--. 

190 milions

La Generalitat va prometre a les farmàcies catalanes que cobrarien el 5 d'octubre passat els 190 milions que els deu pelsmedicamentsdispensats els mesos de juliol i agost, però el pagament no es va produir.

De Dalmases, que aquesta tarda ha presidit una reunió amb els presidents dels col·legis de Lleida, Tarragona i Girona, ha explicat que se sotmetrà a l'acord del consell de convocar eltancamenta votació de tots els farmacèutics, "la majoria dels quals estan a favor de la protesta".

Serveis mínims

Es tracta del primer tancament que protagonitzaran les 3.100 farmàcies que hi ha a Catalunya i seran els mateixos col·legis professionals els que, en virtut del decret 321/97, establiran els serveis mínims per no deixar desateses les necessitats urgents dels ciutadans.

El Govern va prometre pagar a les farmàcies amb els diners del Fons de Liquiditat Autonòmic que va arribar la setmana passada de Madrid, però, segons Dalmases, no ha complert la seva promesa i ara se'ls diu que se'ls pagarà "amb un crèdit pont el 23 d'octubre o amb els diners del FLA que arribaran el 31 d'octubre".

"Petits autònoms"

"Les farmàcies no som empreses que facturem 100 milions al mes, som petits autònoms que responem amb el nostre patrimoni i depèn de la situació de cada un que puguin o no resistir aquesta situació", ha explicat De Dalmases.

El col·legi, assegura el seu president, està a disposició delconseller deSalut,Boi Ruiz, les 24 hores del dia per "intentar trobar una solució, encara que aquesta sembla que depèn d'un tercer", en referència als diners del FLA.