Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

El valor afegit de les infermeres d'atenció primària

Una enfermera prepara una vacuna, en un CAP de Barcelona.

Una enfermera prepara una vacuna, en un CAP de Barcelona. / AP / MANU FERNANDEZ

Des de fa pràcticament dos anys desenvolupo la meva tasca professional com a infermer en l'àmbit de l'atenció primària (AP). Després de 27 anys treballant en un dels hospitals públics més importants del nostre país, vaig optar per un canvi de cicle i vaig emprendre una nova i motivant aventura professional infermera. Al poc temps d'incorporar me al meu equip d'AP em vaig adonar d'una realitat: el potencial enorme de les infermeres en aquest àmbit concret. Les possibilitats d'influir sobre els habits dels usuaris eren molt grans i l'impacte positiu sobre la salut de la població inmens. S'obria devant dels meus ulls un món d'oportunitats i creixement professional.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

No estic donant arguments sobre la meva valia personal, tot el contrari, estic fent visible una realitat incontestable: l'abordatge infermer i les cures infermeres influeixent positivament sobre la qualitat de vida, concretament sobre la salut de la població que atenem. Jo partia d'una visió hospitalària on les infermeres abordaven molt eficientment els estats aguts i greus del pacients. Ara la visió s'ampliava i canviava exponencialment, la infermera tenia a les seves mans l'oportunitat de fer el seguiment i control efectiu d'una població molt més àmplia, majoritàriament sana. Les eines de que disposem les infermeres als CAPs bàsicament són: la comunicació, la educació sanitària, la experteça en les cures i la proximitat a l'usuari.

Les infermeres fidelitzem els pacients al sistema públic tot que molts usuaris tenen doble cobertura amb la contractació de mútues privades. És una realitat incontestable, amb tot el meu respecte pel sector privat de la salut, la veritable labor de prevenció i promoció de la salut es fa des de la sanitat pública.

El pacient crònic, en una població envellida, és un gruix important dels usuaris atesos pels equips d'AP. Però no podem deixar de banda la salut comunitària, l'usuari sà i la salut a l'escola. Les infermeres, amb suficients recursos humans i materials, podem desenvolupar una labor d'alt impacte sobre la salut i els estils de vida del conjunt de la població d'un país.

Amb aquesta carta vull fer un reconeixement públic del paper rellevant del meu col·lectiu infermer en la nostra societat. Les potencialitats, tant en la atenció hospitalària, com en l'AP, com en la sociosanitària, son inmemses quan els governs dediquen els pressupostos suficients per mantenir l'eficiència i la qualitat d'un dels pilars del nostre Estat del benestar. Les retallades en sanitat i concretament en els equips infermers empitjoren els resultats en el sistema nacional de salut, minven la esperança de vida dels ciutadans, aumenten la morbiditat i empitjoren la qualitat de vida de tota una societat.

 

Participaciones de loslectores

Másdebates