Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

'Pixapins' que es queixen de les campanes: una broma de mal gust

Vista de la fachada principal de la catedral de Girona.

Vista de la fachada principal de la catedral de Girona. / JOAN CASTRO / ICONNA

Fa anys, davant la queixa de 'pixapins' que demanaven al rector de la parròquia que fessin callar les campanes de nit, em resultava sorprenent, ridícul i una broma de mal gust. De fora vingueren, que de casa ens traieren.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Vaig nàixer i viure al barri Vell de Girona. De nits, el silenci  només es trencat pel só de les campanes, i el seu so s'esmuny fins a l' últim racó de la casa. Certament, els qui cada dia les escoltem, no ens en adonem que el seu so estrident espanta a qui no en té costum. De la mateixa manera que al pas d'un tren la gent que viu a Pedret, al costat de la via, tot i que  per a qualsevol de nosaltres ens semblaria que la casa s'ensorra al pas del primer vagó, ells no se n'adonen.

Vaig intentar dormir una nit damunt d'un pub de Girona. No em vaig  emprenyar. Vaig baixar a prendre una copa fins l'hora de tancar. Fer-ho un dia no és problema. Si és cada dia, o t'acostumes o fas un canvi. Però com pots canviar? Si demanes fer complir les normatives urbanístiques i et fan cas, pots acabar com els propietaris de l'hotel insultats i malmirats pels seus veïns i conciutadans. Has de canviar  tu mateix de casa, fer tancar el pub, callar campanes, imposar normatives, o bé has de buscar una entesa entre uns i altres per tal d'assolir la convivència? Les campanes són tradició i la música d'un pub es delinqüència acústica? I el tren, és tradició?

Quan els veïns es queixen perquè una determinada zona està plena de gent a la terrassa d'un bar i aquest tanca més tard de les dotze, fem  tancar totes les terrasses de Girona a aquella hora? Ja fa temps que dic que ens hem tornat farisseus. Més papistes que el  Papa. Volem ser respectats, i per tant, ens obliguem amb normatives que regulen el menys comú dels sentits: el seny.

Potser és la falta d'educació. Entendre que si ets a una terrassa i  et poses a cridar de nit, molestaràs als veïns, o potser preveient el que pot passar, el consistori gironí hauria de prohibir instal.lar  terrasses allà on hi hagi habitatges al voltant. Bé, recordem que aquest Ajuntament, fins i tot, no va permetre instal.lar les veles a la Devesa perquè també molesten, i allà no hi ha habitatges.

Així doncs, que fem? Més normes? Doncs no us queixeu quan s'apliquin. Si els propietaris de l'hotel han demanat fer-les complir  i aquestes han obligat al capitol de la Catedral a silenciar les campanes, no teniu cap dret a menysprear ni a insultar-los.

Si creieu que s'ha de continuar escoltant el so de les campanes, proposeu i paguem entre tots algun sistema de pantalles acústiques que redueixin el seu so de nit, i sinó, no us queixeu pel fet que la  normativa es compleixi, que quan ens convé, tots volem que es compleixi i quan no, ens queixem i ens la saltem si podem.

Ja seria hora d'aplicar la màxima "viu i deixa viure".

Participaciones de loslectores

Másdebates