Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Medicaments: Decisions que no beneficien ni als malalts ni a la Seguretat Social

Medicamentos

Medicamentos / NURIA PUENTES

M'agradaria compartir un tema on es demostra, una vegada més, com una decisió política perjudica a tothom menys a les grans empreses. És un cas més, dels molts que n'hi ha, dels que perpetuen la tendència cap a la desigualtat.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Parlo d'un medicament, concretament el Xarelto, un anticoagulant que ajuda a què la sang sigui més fluida. Es comercialitza en els formats de 10 i 20 mg, entre d'altres. Aquest medicament pot servir com a tractament preventiu en casos d'una patologia anomenada trombosis venosa profunda. En aquests casos s'acostumava a receptar el format de 20 mg. El problema ve quan, sense tenir en compte criteris mèdics, s'impedeix als metges receptar la modalitat de 20 mg a qualsevol persona que no entri dins d'un quadre patològic molt concret: en casos de fibril·lació auricular.

Es tracta d'una decisió política per estalviar diners, que no només perjudica els pacients, sinó que aconsegueix tot just el contrari. M'explicaré: seguint criteris mèdics, hi ha una sèrie de pacients que han de prendre Xarelto 20 mg, i que no entren en el quadre patològic recentment establert. A aquests pacients, com és evident, se'ls ha de donar tractament, i l'opció lògica és receptar dues pastilles de 10 mg en comptes d'una de 20 mg. El resultat a escala orgànica és el mateix. Curiosament i en contra de tota lògica, la caixeta de 10 mg és més cara que la de 20 mg, fet inexplicable i del tot absurd tenint en compte que no només és més costós, sinó que se n'ha de comprar el doble.

Per tant, el pacient acaba pagant una mica més del doble i la Seguretat Social acaba pagant una mica més del doble. On és el benefici d'aquesta nova restricció? Als milers i milers d'euros de més que les farmacèutiques (en aquest cas Bayer), aconsegueixen sense cap esforç? Aquesta decisió mai s'hauria d'haver pres i empobreix innecessàriament el nostre sistema de salut i les butxaques dels malalts.

CARTAS RELACIONADAS

"La receta electrónica está pensada solo para el ahorro"

Participaciones de loslectores

Másdebates