Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

La legitimitat del poble està per sobre de la llei

DIADA 2017: Participantes en la manifestación de Barcelona. 

DIADA 2017: Participantes en la manifestación de Barcelona.  / JULIO CARBÓ

Adrià Giró

No em considero independentista. És més, fa uns anys hagués votat 'no' a un referèndum com el que es vol plantejar l'1-O. Per què? Quan he sortit fora de Catalunya, el fet de parlar espanyol creava en mi un sentiment de pertinença a Espanya que em feia confiar en les seves possibilitats d'avançar com a país democràtic. A més a més, tampoc creia que Catalunya fos diferent a l'Estat si els que comandaven el projecte eren les mateixes elits conservadores.

Per això, quan va néixer Podemos les meves esperances es van multiplicar. Vaig arribar a pensar que l'Estat podia canviar, però els resultats de les darreres eleccions generals només van evidenciar una realitat que obviava: l'Estat espanyol és una causa perduda.

La repressió que està vivint Catalunya aquests dies no és més que la confirmació d'un sistema esgotat. No puc arribar a comprendre com certs diputats manifesten obertament que aquest referèndum és un atac a la democràcia, si precisament el vot directe de la ciutadania és la forma més democràtica de saber què vol una societat.

La resposta d'això és simple: el nostre no és un sistema democràtic. Sobre el paper és una monarquia parlamentària representativa. El poble delega la sobirania a uns representants i llavors són ells els que decideixen com actuar. El problema d'aquest sistema és que resta eines de democràcia directa que servirien per resoldre problemes com el que ara pateix Catalunya.

L'Estat per definició és representatiu, característica que acaba sent problemàtica. Quan representes alguna cosa és perquè aquesta cosa no està present, i si els nostres representants el que representen és el poble, és perquè el poble no està present. Llavors, com anomenarem democràcia a un sistema on el poble no està present, sinó només està representat?

L'única manera de solucionar el problema és que s'activi a la ciutadania perquè estigui constantment vigilant que no es vulnerin els drets i la igualtat. I això és el que està fent el poble de Catalunya. La legitimitat del poble està per sobre de la llei. Encara diria més, quan una llei és injusta hi ha un deure a la desobediència. El tema ja no és la independència, és la democràcia. Tampoc és qüestió de dretes o esquerres; és la ciutadania la que demana canvi, el color polític ara no és rellevant.

I per això, després de tot, votaré 'sí' a l'1-O. Ja no em sento identificat en aquest Estat, les seves formes recorden a altres temps que tampoc toca recordar. Votaré 'sí', sense ser pròpiament independentista perquè, com li he sentit afirmar alguna vegada al vicepresident Junqueras: "abans que independentista sóc demòcrata". 

Participaciones de loslectores

Másdebates