Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Injustes condemnes marroquís a saharauis

Foto de archivo de los disturbios que se registraron en el Aaiun tras el desmantelamiento del campamento saharaui de Gdaim Izik.

Foto de archivo de los disturbios que se registraron en el Aaiun tras el desmantelamiento del campamento saharaui de Gdaim Izik. / EFE / SALKA EMBAREK

El 19 de juliol s’ha condemnat al Marroc a 20 activistes saharauis amb penes de cadena perpètua, 30 i 20 anys per haver participat en una mena d’”acampada 15M” al Sàhara Occidental. Després de ser una colònia espanyola, el Sàhara Occidental va ser ocupat militarment pel Marroc el 1975. Els saharauis viuen marginats en la seva pròpia terra, així que el 10 octubre de 2010 es va iniciar una acampada de 20.000 saharauis a la zona de Gdeim Izik, per reclamar els drets socials, polítics i econòmics dels saharauis.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

De fons hi havia la reivindicació del seu dret d’autodeterminació, reconegut per l’ONU però impedit sistemàticament pel Marroc. El Govern marroquí va començar a dir que s’havia de desallotjar el campament perquè estava organitzat per criminals que retenien els acampats per la força, i el 8 de novembre de 2010 ho va portar a terme violentament, cosa que va provocar disturbis en tot el territori. Dels 300 saharauis detinguts, se’n va seleccionar 24 per ser coneguts activistes. Se’ls imputava haver mort 11 policies marroquins. Però no és molt creïble que morissin 4 saharauis i 11 policies ben protegits i armats.

A més, d’aquests suposats policies morts no se n’ha vist mai les famílies, ni se’n coneixen els noms, ni se’ls ha fet autòpsies. El 2013, un tribunal militar va condemnar-los a cadenes perpètues, 30 i 20 anys sense aportar proves ni establir vinculació entre els processats i els morts. Després de crítiques per part d'organismes internacionals de defensa dels drets humans, el Marroc va anul·lar el judici i ara un tribunal civil de Salé ha ratificat pràcticament les mateixes penes que el tribunal militar. Us imagineu que us empresonessin de per vida per haver participat al 15M? Espanya ha d’afrontar que va descolonitzar incorrectament el Sàhara Occidental donant lloc a l’ocupació il·legal per part del Marroc.

Participaciones de loslectores

Másdebates