Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Fosses comunes: Posem llum a tants anys de foscor

Trabajos de exhumación de una fosa en Gurb.

Trabajos de exhumación de una fosa en Gurb. / MARC VILA

Espanya és el segon país del món amb més fosses comunes, només superat per Cambodja. Es diu que la Transició, que va permetre dotar-nos d'una Constitució l'any 1978, va ser guiada per un esperit de reconciliació i concòrdia,  de respecte al pluralisme i de la defensa pacífica de totes les idees.  I que la voluntat va ser la de retrobament dels espanyols amb clara  vocació integradora.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Però han hagut de passar 80 anys de la Guerra Civil perquè la família Lapeña hagi aconseguit que el jutge cregui que hi ha prou indicis per determinar que membres d'aquesta família van ser afusellats l'any 36, enterrats en una fossa comuna, i després l'any 59, traslladats al Valle de los Caídos. Per aquests indicis i pel dret de tot ésser humà a tenir una sepultura digna, han demanat l'exhumació i les proves d'ADN.  Aquesta família ha lluitat durant anys i ara  esperen que aquesta decisió judicial, que és ferma, obri el camí a  molts altres familiars dels més de 33.000 republicans enterrats allà. 

El jutge Baltasar Garzón va xifrar en 114.226 les persones desaparegudes en la Guerra Civil i durant la dictadura; 4.700  a  Catalunya. Parlem de 2.382 fosses comunes registrades de les quals se n'han obert 350 des del 2000.  De les 370 fosses que hi ha a Catalunya, només se n'han obert quatre: a Gurb, Prats de Lluçanès, Serra de Riés i Torelló.

Potser sí que l'esperit de la Transició dóna sentit al model  constitucional de convivència més fecund de què hàgim gaudit mai. Però no podrem parlar de reconciliació i concòrdia fins que no s'hagi restablert el dret de tants familiars a donar una sepultura digna als  seus morts i desapareguts d'aquells anys de foscor.

Participaciones de loslectores

Másdebates