Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Filosofia per afrontar la realitat

Clase de Filosofía de la Ciencia del profesor José Díez en la Universitat de Barcelona (UB), este jueves.

Clase de Filosofía de la Ciencia del profesor José Díez en la Universitat de Barcelona (UB), este jueves. / ALBERT BERTRAN

Actualment estic cursant un doble grau en Biologia i Biotecnologia i parlo des de la pròpia experiència com a estudiant de la matèria d'Història de la Filosofia durant el Batxillerat. M'agradaria fer-vos arribar el meu profund malestar davant la nova mesura d'ensenyament aprovada pel CIC i que pretén treure l'assignatura d'Història de la Filosofia de la fase general en les PAU.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Des del punt de vista més personal, la primera conseqüència negativa de l'aplicació de la mesura és que convertiria la Filosofia en matèria optativa i no obligatòria i la faria només possible pels alumnes del Batxillerat d'Arts i Humanitats i de Ciències Social i Jurídiques. Com a estudiant del Batxillerat Científic que no només he tingut la sort de cursar l'assignatura sinó que l'he intentat comprendre i l'he acabat gaudint com cap altre, no puc estar més en desacord amb la mesura. Per tant, no puc més que rebutjar fortament que es privi a qualsevol estudiant de la matèria d'Història de la Filosofia, però no només pel fet de no poder gaudir-la, sinó per tot el que ensenya.

Amb una educació que cada cop tendeix més a l'especialització, tant del coneixement com de les persones, la filosofia és l'única matèria que intenta abordar el coneixement des d'una totalitat, amb consciència crítica i des de diferents punts de vista. En els darrers anys sembla que l'educació s'ha dedicat a separar a les persones en dos grups: Ciències i Lletres. Una educació només pot ser completa i útil quan incorpora elements dels dos àmbits i és aquí quan la Filosofia cobra encara un major valor com assignatura troncal en el pla educatiu.

L'educació ha de servir per a la formació de les persones en tots els aspectes més humans i com a tals no hi ha res que ens diferencia tant com ho fan la racionalitat i la nostra capacitat per reflexionar. De totes les matèries, la filosofia és l'única que ens permet el desenvolupament i l'aprenentatge d'aquestes qualitats i és l'única que no es limita únicament a la memorització de dades, fets i equacions.

El fet de convertir la Història de la Filosofia a assignatura de modalitat no fa més que relegar-la a assignatura optativa i a obrir encara més el forat entre les matèries de lletres i les de ciències. Tant la reflexió, l'observació, l'adquisició d'una actitud crítica i el desenvolupament de la racionalitat són eines necessàries si és vol una comprensió completa del món i aquestes, senyors consellers, només són possible a través de la filosofia.

És per tot això que crec que la mesura adoptada va en desacord a l'objectiu si aquest és, de debò, donar més importància a l'assignatura d'Història de la Filosofia.

Participaciones de loslectores

Másdebates