Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Colau no trobarà amics a l'ANC

La alcaldesa de Barcelona, Ada Colau.

La alcaldesa de Barcelona, Ada Colau.

Guillem Martos Sánchez

Ada Colau ha dit que finalment acudirà a la manifestació de l'11 de Setembre.

Entretodos

Publica una carta del lector

Escribe un 'post' para publicar en la edición impresa y en la web

Representa un espai polític que ha estat enfrontat a la interpretació unilateral i ortodoxa del Procés, prové d'una tradició política amb forts lligams amb les pulsions populars d'arreu de l'Estat al seu interior; En Comú Podem, Barcelona en Comú i Catalunya Sí Que Es Pot són referents catalans de formacions, expressions i projectes d'articulació espanyols -projectes independents i alternatius, però espanyols al cap i a la fi-. 

Ada Colau, com a cap visible d'aquest conglomerat de forces alternatives fortament vinculades a la fraternitat dels pobles d’Espanya, ‘pica l'ullet’ a l’ANC. Però que no s'equivoqui, allà no hi trobarà pas amics. El relat de l'escala de grisos ja no és vàlid i molt menys al bell mig de la manifestació de l'11 de Setembre. Són representants de debats diferents.

La radicalitat que els Comuns expressen a l'hora de plantejar un nou paradigma social no és tan evident quan parlen d'identitat, nació catalana i pàtria. L'ANC és ben bé l'inrevés.

El projecte d'integració, la litúrgia i l'emoció que suposava la coordinació de lluites populars de tot l'Estat -durant les últimes generals- va esdevenir cabdal a la campanya d'En Comú Podem. Allà vam poder veure una alcaldessa emocionada, una alcaldessa que mostrava una part molt important de la seva identitat i els seus anhels.

L'11 de Setembre, a la manifestació convocada per l’ANC, s'hi defensa la ruptura amb qualsevol projecte espanyol i qui no va en la mateixa línia és un enemic a batre. Un pal a la roda. 

Qualsevol mena de connexió o voluntat de coordinació amb altres forces d’Espanya que hagin pogut mostrar els 'Comuns’, ha estat esgrimida sovint com una feblesa, com una mostra de dependència, com una misèria política. No entenen que és part de la seva identitat política, gairebé irrenunciable. 

En definitiva, penso que l’objectiu de la Colau és apropar-se al flanc esquerre de ‘Junts Pel Sí’, per tal de nodrir el seu nou partit de noves veus que diversifiquin més l’eix sobiranista de la nova formació, que pretén plantejar una nova centralitat. 

Els 'Comuns' volen que una reinterpretació d'En Comú Podem per les autonòmiques, fixi noves coordenades de partida per reiniciar el Procés des d'una posició més esquerrana i menys fonamentalista pel que fa a la forma d’Estat (aspecte ineludible però que no ha de passar necessàriament per la ruptura amb el projecte espanyol).

Ada Colau vol fer d'aquesta excursió una espècie de missions. Però potser no s'hi trobarà gaire a gust. Espero equivocar-me.

'Ada, la missionera', sort. 

Participaciones de loslectores

Másdebates