El Periódico

La aportación de los lectores

Publica una carta del lector

Càstig als càstigs

RICARD CUGAT

Interior de un colegio de Barcelona.

Andreu Arbó TrabadoLleida

¿Qué opinas del tema de discusión? ¿Qué te parece la aportación de este usuario? Envía tu opinión para participar en el debate.

Miércoles, 13 de septiembre del 2017 - 08:00 h

Vivim un moment que el mot 'càstig' està mal vist. Si mirem el diccionari de l'IEC diu: "Pena imposada a algú per corregir-lo o per al manteniment de la disciplina".

Per corregir-lo, no pas defenestrar-lo, menysprear-lo o desdenyar-lo. ¿Com hem arribat al moment que a l'escola no es pot parlar del càstig a l'alumne que no compleix les normes establertes? I no parlo d'una escola en concret, és tot el sistema educatiu. I fins i tot als pares els costa dir que castiguen als seus fills.

No estic dient que els càstigs actuals que fem servir siguin els adequats. Expulsar alumnes segurament no és la solució per corregir-los; en alguns centres els fan netejar o recollir brossa, tampoc crec que sigui la solució per a tots els conflictes; en altres els tanquen a aules aïllades sense res més, no crec que tots els adolescents facin una reflexió que els ajudi a canviar quelcom que hagi provocat el conflicte.

¿On està el problema del càstig, doncs? Sempre arribem al mateix lloc, el problema és el pressupost. ¿No seria millor que els alumnes inquiets fassin classes de relaxació? No estaria bé que alumnes que han embrutat, vegin el cost que té i que facin un APS per reparar aquest cost (no només econòmic)? ¿No aniria millor que una persona que trenca material, l'hagi de reparar en un taller supervisat per un adult? ¿Que un alumne que no calla, es quedés en una sala amb un professor llegint un llibre i, que fins que no l'acabi i te'l resumeixi, no marxi?

Clar que tots estarem d'acord que aquestes opcions són molt millors que les que fem, però ¿per què no les fem? Les excuses són múltiples: no hi ha diners per contractar més gent, no tenim temps, això ho han de fer els pares, no hi ha llocs per crear aquests tallers... ¿Però l'educació i l'ensenyament han de ser un negoci rendible? Crec que no, crec que ha de ser efectiu i rendible pel futur.

Participaciones de los lectores

El viaje de la dictadura a una democracia de élites

Alberto Grela A Coruña

Apenas me había salido la barba cuando murió Franco, el caudillo de España, decían. Fluían las opiniones y los comentarios en la calle acerca d... Seguir leyendo

Despropòsits culturals a Barcelona

Jordi Pausas París

La represa de les obres de construcció de l'estació del tren de gran velocitat de la Sagrera... Seguir leyendo

"Solo quería morir dignamente"

Manuel Gómez Barcelona

Esta carta fue escrita por Manuel Gómez, que falleció el 22 de diciembre tras una larga lucha contra el cáncer.... Seguir leyendo

El pensamiento disonante

Cristina Castro Torrejón de Ardoz

Hace unos días se despertó un pequeño escándalo en los Estados Unidos cuando un profesor de Wisconsin mandó como deberes a sus alumnos pen... Seguir leyendo

Parlem de les malalties mentals

Gisela Boada Figueredo Gavà

Vivim en una societat que ens empeny a marginar aquells col·lectius que siguin diferents de nosaltres. És per això que, inevitablement, te... Seguir leyendo

Pensiones: PP y PSOE abren los ojos

Prudenci Vidal Marcos Barcelona

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA publicaba en titulares que el PSOE... Seguir leyendo