Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Avançar cap a la Europa de les regions

Manifestación convocada por la ANC y Òmnium el pasado 11 de noviembre en Barcelona para exigir la libertad de los ’exconsellers’ y los líderes de las entidades encarcelados.

Manifestación convocada por la ANC y Òmnium el pasado 11 de noviembre en Barcelona para exigir la libertad de los ’exconsellers’ y los líderes de las entidades encarcelados. / RICARD CUGAT

Molta gent es pregunta, tant a Catalunya com a Madrid, quin serà el plantejament polític del nou govern català si, com sembla, la suma dels tres partits independentistes guanyen les eleccions.  El més lògic seria que el programa de govern s’orientés cap a la recuperació de les institucions catalanes, de l’autogovern i, evidentment, cap a la llibertat dels presos i negociació amb el govern espanyol per a l’anul·lació de les querelles i judicis pendents. 

En l’actual situació política espanyola i europea, el tema de la independència unilateral no té possibilitats, com ja ha quedat prou clar. Per tant, cal redirigir els esforços cap a una negociació d’un referèndum acordat, que com tots podem imaginar, pot portar temps d’assolir.

A Escòcia li va costar molts anys. Mentrestant, el conjunt de la UE hauria de donar-se compte de que ha d’evolucionar i donar sortida d’alguna manera a les reivindicacions de les regions amb sentiment identitari pròpi. Estic parlant de Catalunya, País Basc, Còrsega, Flandes i Llombardía, entre d'altres. Aquestes regions haurien de poder participar en les decisions de la UE i gaudir d’un sistema federal real dins dels estats matrius, amb suficient finançament i respecte per les seves identitats. Cal al avançar cap a la Europa de les regions.    

Participaciones de loslectores

Másdebates